Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Anders Jansson blir polis i "LasseMaja"-serie

Inte superslug, men fullt kapabel att typ vakta ett hus. Anders Janssons nästa roll är den som polismästare när "LasseMaja"-böckerna nu blir tv-serie.
TV • Publicerad 27 november 2020
Anders Jansson spelar polismästaren i C Mores nya familjesatsning "LasseMajas detektivbyrå". Pressbild.
Anders Jansson spelar polismästaren i C Mores nya familjesatsning "LasseMajas detektivbyrå". Pressbild.Foto: TV4/C More
Ellen Sarri Littorin (Maja), Elis Nyström (Lasse) och Anders Jansson (polismästaren) spelar huvudrollerna i "LasseMajas detektivbyrå". Pressbild.
Ellen Sarri Littorin (Maja), Elis Nyström (Lasse) och Anders Jansson (polismästaren) spelar huvudrollerna i "LasseMajas detektivbyrå". Pressbild.Foto: TV4/C More

När C Mores nya familjesatsning "LasseMajas detektivbyrå" för första gången dyker upp som tv-serie i början av december, är det med komikern och skådespelaren Anders Jansson i rollen som polismästaren Randolf.

Han är "lite komissarie Lestrade till LasseMajas Sherlock och Watson", enligt Anders Jansson, som även poängterar att Randolf kanske inte är den slugaste polisen i stan.

Annons

– Han är korrekt men inte jättesnabb. Men om man behöver hjälp med enkla uppgifter som att... typ bevaka ett hus eller stå i vägen – då kan han stå där med sin stora kropp, säger han.

En skåning i norr

Handlingen utspelar sig i den fiktiva orten Valleby, men i praktiken spelades tv-serien in i Luleå och Boden i somras. Polismästare Randolf är skåning, precis som Anders Jansson.

– Jag kände mig ganska malplacerad som skånsk polis däruppe kan man säga. Men det var inga problem att hålla coronaavstånd när man gick ut på stan, folk höll fem meters avstånd från mig, haha, skämtar han.

Huvudrollerna som detektiverna Lasse och Maja spelas av Elis Nyström och Ellen Sarri Littorin. Två fullkomligt lysande barnskådespelare, enligt Anders Jansson.

– Elis och Ellen är helt fantastiska. Det var som att få två nya barn som jag slapp de första fem åren på! Vi hade väldigt, väldigt kul under hela inspelningen, säger han.

Inget fjäsk

Jansson, som är känd för den vuxna publiken genom bland annat "Hipp hipp", "Starke man" och "Halvvägs till himlen", har valt att spela polismästaren ungefär på samma sätt som när han spelar i komediserier för just vuxna.

– Ibland kan jag tycka att man "spelar ned" lite grand när man gör barnserier, att man fjäskar lite för publiken och är överpedagogisk. Sedan är ju "LasseMaja" förstås ändå pedagogisk rent dramaturgiskt och förklarar saker och ting ur barnens perspektiv, men jag spelade så straight man kan i en deckarserie och det känns som ett bra beslut, säger han.

TT: Hur förbereder man sig då för en roll som polis i en familjedeckarserie?

– Jag skulle gärna säga att jag satt i baksätet på en polisbil i tre månader som Robert De Niro, men tyvärr. Men jag tog en fika med en närpolis här i Lund!

"LasseMajas detektivbyrå" har premiär den 4 december och sänds i sex avsnitt.

Fakta: "LasseMajas detektivbyrå"

Tv-serien "LasseMajas detektivbyrå" bygger på Martin Widmarks "LasseMaja"-böcker, illustrerade av Helena Willis.

Den första boken kom ut 2002, och har följts upp av ytterligare ett 30-tal titlar. Böckerna har också legat till grund för ett flertal filmer, teaterpjäser, en julkalender och en serietidning.

De sex mysterier som skildras i tv-serien är Brandkårsmysteriet, Skolmysteriet, Modemysteriet, Kyrkomysteriet, Sjukhusmysteriet och Kärleksmysteriet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons