Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Aleksej Sachnin får Robespierrepriset

Den ryske socialisten, fredsaktivisten och journalisten Aleksej Sachnin tilldelas Robespierrepriset för 2022.
Kultur • Publicerad 2 november 2022
Den ryske socialisten, fredsaktivisten och journalisten Aleksej Sachnin får Robespierrepriset 2022. Pressbild.
Den ryske socialisten, fredsaktivisten och journalisten Aleksej Sachnin får Robespierrepriset 2022. Pressbild.Foto: Maxim Firsov

Enligt juryn har Sachnin "med ett unikt perspektiv belyst den postsovjetiska kapitalismens mördande verklighet i en serie uppmärksammade artiklar för bland annat Aftonbladet Kultur."

Sachnin var en av ledarna för den ryska Vänsterfronten och den stora proteströrelsen mot Putin 2011–2013. Han fick politisk asyl i Sverige 2013.

Annons

"Han återvände till sitt hemland 2019, då faran bedömdes vara över, men har nu återigen tvingats på flykt. Denna gång för sitt modiga fördömande av Putins anfallskrig mot Ukraina", skriver juryn i sin motivering, med hänvisning till ett uttalande från Sachnin när kriget bröt ut den den 24 februari.

Robespierrepriset delas ut av Lasse Diding på Varbergs teater den 5 november. Priset instiftades 2010 som ett komplement till det kontroversiella Leninpriset, som delas ut vid samma ceremoni.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons