GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Akademiledamotens program är tryggt som en 1960-talsbarndom i Surahammar

Nyblivna akademiledamoten Ingrid Carlberg satsar på en trygg, rekorderlig, folkbildande ton i sitt sommarprogram.
Sommar i P1 • Publicerad 1 juli 2021
Ingrid Carlberg.
Ingrid Carlberg.
Foto: Mattias Ahlm

Ingen lyssnare kommer att köra av vägen i häpnad över något som sägs i Ingrid Carlbergs Sommar i P1. Passion, galna ungdomsminnen eller allmänna pinsamheter: glöm det.

Å andra sidan lär man sig en hel del om Raoul Wallenberg och lite om Alfred Nobel. En stabil musiklista levererar hon också.

Många sommarprogram innehåller en revanschberättelse. Men om journalisten och författaren Ingrid Carlberg har några misslyckanden i livet är det i alla fall inga framgår av sommarprogrammet. Allt är bra redan från början, hennes föräldrar är underbara, barndomen trygg även om hon bor på fel sida järnvägen. Det är rätt intressant: i bruksorten Surahammar betyder fel sida järnvägen den rika sidan, den där pappor är ingenjörer och folk handlar på Ica i stället för Konsum.

Den dramatik som uppstår består främst av när hennes hälsa räddas av läkare. Dessutom blir det ganska dramatiskt och gripande när Ingrid Carlberg skiftar fokus till Raoul Wallenberg, som hon skrivit en prisad biografi över.

Humor är kanske inte Ingrid Carlbergs främsta vapen för att vinna lyssnarnas hjärtan. Men gediget, det är det.

Fakta

Ingrid Carlberg

Född: 1961 i Surahammar.

Bor: Utanför Stockholm.

Gör: Författare, journalist, akademiledamot.

Första mening: Jag ligger i djävulska smärtor mellan svettiga lakan i en säng på Danderyds sjukhus.

Budskap: Var tacksam mot vardagshjältar + sluta hota och hata på nätet.

Lena KvistSkicka e-post
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.