Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Agnetha Fältskog hade rösten kvar

Agnetha Fältskog släpper ett nytt album.
"A+" är en nyversion av soloalbumet "A" från 2013. Men skivan rymmer även en helt ny låt, hennes första egna nyinspelning på tio år.
Musik • Publicerad 31 augusti 2023
Agnetha Fältskog kommer med ett nygammalt album. Arkivbild.
Agnetha Fältskog kommer med ett nygammalt album. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

I den brittiska radiokanalen BBC 2 berättade Agnetha Fältskog på torsdagen för programledaren Zoe Ball att hon först kände en stor tveksamhet inför att gå in i studion igen.

– För mig kändes det som att "ska jag verkligen göra det här?" Men jag gjorde det. Som vanligt visste vi inte om rösten var kvar, men det var den, sade Fältskog och fortsatte:

Annons

– Jag är inte så ung längre, jag är väldigt tacksam för att jag fortfarande har min röst och en bra kompositör intill mig.

Agnetha Fältskog har även denna gång jobbat ihop med låtskrivaren och producenten Jörgen Elofsson som skrev musiken till "A". Tanken med remixen var att ge "A" ett helt nytt sound, enligt Agnetha Fältskog. Jörgen Elofsson tog hjälp av sin yngre producentkollega Anton Mårtensson och de behöll Fältskogs sång från 2013 men skapade helt ny musik.

"En gåva"

Men "A+" rymmer också nya "Where do we go from here". Jörgen Elofsson beskriver låten som "en gåva".

– Det var inte riktigt så att vi skrev den, den bara kom till oss, berättar han.

Agnetha Fältskog hörde först en demo där en ung tjej sjöng den nya låten.

– Jag tänkte: "det här gör jag aldrig", men sedan sade jag: "okej jag gör det". Och det gick väldigt bra, säger hon.

Fältskog blev glad över det stora intresset för Abbas skiva "Voyage" (2021) och föreställningen med "abbatarerna" året därpå.

– Det är en fantastisk föreställning, vi vet inte ens hur de gjorde den trots att vi jobbat med den så mycket, säger hon.

Barnbarnen grät

Vid premiären i London hade hon med sig några av sina barnbarn som drabbades av musiken.

– De grät, de hade nog ingen aning om vad jag hade gjort, berättar Fältskog.

Annons

Nästa år är det 50 år sedan Abba vann Eurovision Song Contest med "Waterloo". Tillfrågad om gruppen kommer att medverka på ESC i Malmö i vår levererade hon dock inga nyheter:

– Man vet aldrig något om Abba, men jag säger inget om det.

Fakta: Agnetha Fältskog

Född 1950 i Jönköping. Slog igenom redan i tonåren som schlagersångerska med jättehittar som "Jag var så kär" och "Om tårar vore guld" innan hon 1972 bildade det som skulle komma att bli Abba med Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad och dåvarande maken Björn Ulvaeus.

Efter världssuccén med Abba fortsatte Agnetha Fältskog som soloartist och gav ut tre album på 1980-talet. Därefter har det kommit ytterligare två plattor, den senaste, "A", gavs ut 2013.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons