Kultur o Nöje

”Uppfattas sexuella trakasserier annorlunda på den andra sidan?”

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Vänner, bekanta, kändisar, kollegor och helt okända. Mitt facebookflöde svämmar över av kvinnor som använder sig av hashtagen #metoo. Frågan är - kommer de som behöver det att fatta poängen?

Det är överväldigande.

Överväldigande sorgligt.

För det enda jag tänker när jag ser hashtagen gång på gång på gång är - vilken kvinna i dag kan inte skriva under på #metoo?

  Det är något som de flesta kvinnor i dag räknar med. Lever med. Utgår ifrån. Själv försöker jag oftast skämta bort det när jag hamnar i dessa situationer. Låtsas som att inget har hänt. Det har blivit en sköld. Men det finns där. Plötsligt slår de tillbaka i mitt huvud. Kommentarerna från män jag inte känner, särskilt i berusat tillstånd, följt av ett ”är du känslig eller?", när jag undvikande tittat bort eller till och med dräpande sagt ifrån. Jodå, det svaret funkar tydligen i alla situationer.

  Tafsningarna. Också främst i berusat tillstånd. Var jag otydlig? Var jag själv för full? Spelade det inte så stor roll? Alltså, det gjorde det inte då. Jag har haft lätt för att kasta det åt sidan. Jag har inte blivit utsatt för våldtäkt. Jag har träffat män som fattat att ett nej är ett nej. De finns också, som tur är. Schyssta män som inte passar in i äckelfacket. Men de flesta verkar ändå inte se, eller förstå, det stora problemet.

  Och där ligger grunden till det som är ännu mer sorgligt i historien. För det här är inte längre en nyhet, som en kollega påpekade under lunchpromenaden. Hur många gånger ska kvinnor behöva blotta sig för att återigen peka på ett samhällsproblem som funnits i alla tider? Som alla vet om? När är det männens tur att blotta sig och säga ”Jag har tafsat på en kvinna. Förlåt. Jag förstår att det var fel. #metoo”?

  Alla känner ett våldtäktsoffer, ingen känner en våldtäktsman. Samma sak gäller andra typer av sexuella trakasserier. Frågan är om några ens fattar att det de gjort inte är okej. Uppfattas sexuella trakasserier annorlunda på den andra sidan? Antagligen.

  För de männen kommer inte den här hashtagen att spela någon roll. För problemet är att det här i grunden är en djupt rotad samhällskultur.

  För att ändra på det krävs mer än en hashtag.