Kultur o Nöje

Nio reliker återuppstår

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Det började med ett initiativ på Facebook, fortsatte med en utställning på Blekinge Museum. Nu återuppstår nio blekingska rockband från perioden 1969-99 i en maratonspelning på fredagskvällen.

Rockscen Blekinge, utställningen på Blekinge Museum, har blivit en succé. Den förlängs ända fram till 24 september, ett skäl är att den tilltalar många som vanligtvis inte går på museer.

– Det var 23 år sedan jag höll i en bas, säger Jonas Carlsson från hårdrockarna Tyron, så jag fick ont i fingrarna. Samma sak för vår gitarrist.

Förberedelserna inför fredagskvällens spelning har inte bara orsakat smärta i fingrar som inte har rört elgitarren på flera decennier. De har naturligtvis också väckt massor med minnen hos de 40 deltagarna. Sex av dem träffade BLT inför urladdningen på fredagskvällen och de verkar alla mycket taggade.

  – Vi har blivit både bättre och sämre, säger Per Simonsson och Jörgen Nyberg från punkbandet Profan Relik, som även spelade när utställningen öppnade.

  Det har inte funnits några begränsningar när det gäller vilken musik de olika banden får spela, men nostalgin vinner nog för det mesta:

  – En av oss i Fritt Fall ville spela nytt material, säger Patrik Eghammer, men han röstades ner!

  Nuförtiden är det ovanligt med källarband, där man repar i en källare med enkel teknik. Så mycket går att producera enklare i dag med datorer.

  – Alla slogs om replokaler då, nu verkar det finnas hur många som helst!

  En annan stor skillnad mot förr är Youtube, som har gjort att den som vill lära sig ett riff eller en basgång i dag kan lära sig via instruktionsvideor. På 70-talet satt tonåringarna och testade olika varianter, timme in och timme ut för att till slut kanske få fram något helt eget.

  Varför ska de som är unga i dag gå och lyssna på er?

  – För att de är våra barn, säger Per Simonsson med ett garv. Mycket av den musik de lyssnar på i dag har sina rötter i det vi spelade.

  Men varför är det så få kvinnor på scenen under Rockscen-konserten?

  Svaret är kanske att det redan på den tiden var en stor slagsida åt det manliga hållet. I Olofström fanns exempelvis Gungfly och mot slutet av 90-talet Veracuda. Det senare var inte helt enkönat eftersom där var några killar som fanns med i gruppen - som själva berättade i BLT att de blev ”trackade” för att de spelade i ett ”tjejband”.

  Vienna Parade från Karlskrona hade kvinnliga inslag och det fanns också bandet Komplex.

  – Jag tror att 70-talet var en tid av manlig dominans, men det blev ett kvinnligt genombrott med punken, säger Per Simonsson. Men tjejbanden höll sällan ihop lika länge som vi i killbanden. Det var inte så att vi motarbetade dem, utan mitt minne är att vi alltid peppade dem.

  Det fanns också goda föredömen för tjejerna, exempelvis Tant Strul.

  – Visst var det trist, så här i efterhand, att det var en sådan manlig dominans!

  – Ja, efterfesterna blev ju ganska avslagna!

  – Det var ju kopplat till instrument också, säger Patrik Eghammer. Var tjejer med så var det ju oftast på sång.

  Det verkar som om de flesta av de finniga pojkarna har fortsatt med musiken. Profan Relik återförenades 2012-13, Nam Nam har gjort ett antal spelningar genom åren. Andra har hållit uppe länge. Olofströmsbandet Fritt Fall har inte spelat i originalsättning sedan 1985!

  Jonas Eckerbom på Blekinge museum fortsätter att dokumentera den blekingska rockscenen de sista 30 åren på 1900-talet. 600 band är hittills dokumenterade och det kommer in fler namn och mer material varje vecka.

  – Det är Karlshamn som har haft flest band, konstaterar Jonas Eckerbom.

  Rockscen Blekinge-konserten blir ändå Karlskrona-dominerad, förfrågningar har gått ut till flera. Men Faith från Karlshamn kommer att hålla ställningarna för staden som har varit ett starkt fäste för musiken i alla år.

  – Vi är jätteglada för att få vara med, säger trummisen i Faith, Peter Svensson.

  Även om man inte kan gå på konserten finns det många andra sätt att återuppleva det svunna rock-Blekinge. Det är lätt att fastna på utställningens Youtube-kanal där olika exempel på den blekingska rockscenen finns dokumenterade. Det har inte varit enkelt att hitta rörliga bilder från tiden, berättar Jonas Eckerbom på Blekinge Museum.

  Men intresset är stort. Det kom så mycket folk till invigningen av utställningen att museichefen Marcus Sandekjer inte blev insläppt på sitt eget evenemang. Det tar han med ro. Han får väl gå på fredagskvällens konsert.

  Fakta

  Rockscen Blekinge

  Spelplats: Fisktorget, Karlskrona

  Tid: 28 juli 17.30-00.30

  Gratisalternativ: Två av banden repar under fredagen på Blekinge museum där det är gratis inträde.

  Level 1: Level 42-covers

  Tyron: Rock/AoR/hårdrock

  Overdrive: Rock/hårdrock

  Vienna Parade: Pop/dance

  Prins Sihanouk: Pop/rock

  Faith: Doom Metal/Rock

  Fritt Fall: Reggae

  Nam Nam: Rock/pop

  Profan Relik: Punk/new wave

  Visa mer...