Kultur o Nöje

Liv präglar Anni Foglerts konst

Konstvernissage Artikeln publicerades
Jag hade gärna velat att det här verket hade fått stå ute under en sommar, för att se hur det skulle förändras, säger Anni Foglert om sin konstruktion med ulltråd och metall.
Foto:Staffan Lindbom
Jag hade gärna velat att det här verket hade fått stå ute under en sommar, för att se hur det skulle förändras, säger Anni Foglert om sin konstruktion med ulltråd och metall.

Under tiden som utställningen pågår, kommer minst ett av verken att förändras. Inte förstöras, utan förändras. Konstnären Anni Foglert ger sin publik en hel del att tänka på. Livet, till exempel.

Det känns nästan som om en av de stora akvarellmålningarna ska börja pulsera, så naturtrogna är de former man kan tolka som blodådror under en tunn, tunn hud. Konstnären själv berättar gärna om sina tankar kring målningarna, och vi kommer genast in på ett samtal om kreativitet, liv, förändring och syslöjd.

En del konstnärer förstör för sig själva när de är alltför öppna med hur de har tänkt kring sina verk. Anni Foglert, med rötter i trakten av Backaryd i Ronneby kommun, klarar den balansgången galant, kanske därför att hon själv har tänkt mycket kring vad konst är och vad hon kan uttrycka med den.

Hon beskriver själv hur hon har tre huvudriktningar i sin konst:

  Tankarna om en inre verklighet, experimenterande och rumsligt undersökande.

  Om man har betraktat naturen redan som barn, kanske det också kommer naturligt att man som Anni Foglert bygger in förvandling i sin konst. En del av hennes textila konst består av konstruktioner av metall (som rostar) som på olika sätt satts ihop med exempelvis ulltråd.

  Den som besöker utställningen mer än en gång kommer att se hur ett av verken kommer att förändras under tiden fram till den 10 december. De två konstruktionerna, i textil och metall, är nedsänkta i vätska. Tillsammans med luftens syre och fukt kommer form och framför allt färg att skifta. Inte ens Anni Foglert vet hur det kommer att sluta:

  - Det okontrollerade är viktigt, säger hon.

  Nu ställer Anni Foglert ut på Karlskrona konsthall, en utställning som sker i samarbete mellan kommunen och Karlskrona konstförening. Under lördagens vernissage är det den framgångsrika textilkonstnären Annika Ekdahl, Kyrkhult, som förrättar invigningen. De båda konstnärerna känner varandra sedan Anni Foglert studerade på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg och Ekdahl var professor där.

  Det finns en lekfullhet och experimentlust i Anni Foglerts konst, något som man sällan förknippar med textilier. Vi diskuterar syslöjden i skolan, som ofta styrs av en mycket stelbent kursplan som inte ökar kreativiteten. Hon vet, eftersom hon har arbetat deltid som slöjdlärare mellan varven.

  Just nu bor Anni Foglert i både Göteborg och i Stockholm, men är öppen för att flytta till Blekinge, inte minst för att få möjlighet att ägna fler av livets dagar åt konsten.