Kultur o Nöje

Elin Thornberg: Sommarens mysterium - en samling revystoff

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Revyboken ligger nu i tryggt förvar på mitt skrivbord.
Foto:Elin Thornberg
Revyboken ligger nu i tryggt förvar på mitt skrivbord.

I måndags, när min sommarvikarie tackade för den här sommaren, lämnade han ett märkligt häfte i mina händer. I denna tummade lilla bok, daterad 1933, listas människor med allt från sina intressen till den hemlighetsfulla rubriken ”ryktet säger, att”. Men därefter börjar mysteriet.

I ett ofrankerat kuvert, utan avsändare, kom detta lilla häfte. Utan vare sig en beskrivning eller förklaring, vilket har blivit ett samtalsämne på BLT:s redaktion. Varför har vi fått den? Ville avsändaren kanske att vi skulle lägga den till redaktionens arkiv? Eller finns det en annan anledning?

Och kanske framför allt - vilken revy avses?

Det här är för övrigt en av anledningarna varför jag älskar att jobba på en tidning, när jag får anledning att fundera och dissekera ett ämne. Ibland får man en bra historia av det, och det är inte alls omöjligt att denna lilla bok bär på en sådan. Själv har jag aldrig jobbat med revy, men har hört om de idéböcker som användes av manusförfattare och ensembler för att ta inte råka glömma bort ett bra skämt. Denna bok användes alltså med stor sannolikhet till just detta.

    Under titeln ”REVYSTOFF = konfidentiellt” beskrivs ett stort antal människor. Bland annat har man fyllt i smek- eller öknamn, yrke, drömmar, intressen, umgänge och förtjänster. Längst ner går det också att fylla i under rubriken ”ryktet säger, att”.

    Tyvärr är texten bleknad och skriven i snirklig skrivstil, så det kommer att krävas lång tid för att tyda exakt vad som står i boken. Själv känner jag bara igen ett namn, Axel Wachtmeister, men något mer än att han är greve står inte ifyllt. Möjligen fanns det inte mer stoff att gå på, men skribenten ville ändå få ner namnet i boken ifall något ytterligare skulle dyka upp.

    Tack så mycket, snälla du som skickade boken! Om du vill ge dig till känna och berätta lite mer om denna bok och hur den användes, så bjuder jag gärna på en kopp kaffe.