Kultur o Nöje

Elin Thornberg: ”När Blekinge botade min konsertskräck”

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Magnus Carlsson tar tillbaka sin kyrkoturné ”Änglarnas tid” 2017. Äntligen, tycker Elin Thornberg.
Foto:Elin Thornberg
Magnus Carlsson tar tillbaka sin kyrkoturné ”Änglarnas tid” 2017. Äntligen, tycker Elin Thornberg.

En konsert kan vara som ett socialt experiment. Kommer jag att kunna hantera alla människor, fylla, dans och skrålande denna gång? Eller ska den här gången bli den allra bästa upplevelsen av dem alla?

Den första konsert som jag över huvud taget kan minnas var sommaren 1997, när jag irriterat stod längst bak vid Parken Zoo:s scen (Eskilstuna) då det årets Melodifestivalsvinnare uppträdde. Det var fullt med barn som skrek och dansade när trion på scenen framförde sina få låtar.

Jag avskydde varje sekund. Ville hem.

Men jag ställde mig ändå i den milslånga kön efteråt för att få en signerad bild. För det var väl vad man gjorde på konserter, tänkte jag.

  Efter det valde jag att lyssna på skivor istället. Men när jag kom till Blekinge så tvingade jag ändå i väg mig själv på några konserter. Och här har jag haft några av mina bästa konsertupplever. Allt live med Lars Winnerbäck till exempel. Sweden rock. Hasslöfestivalen.

  Jag gömmer mig fortfarande helst i en teaterlokal, där den enda rörelsen jag behöver uppbringa är när jag artigt ska klappa händerna när föreställningen är slut. Men det finns något speciellt med konserterna också.

  I höst besöker jag i vanlig ordning ett par konserter. Flera för att jag vill, några för att det är mitt jobb. Och lite teater också, så klart. Här är mina kultur- och nöjesfavoriter i höst. Missa inte att hitta era egna i vår höstkalender.

  1. 3 november, Champions of rock, NKT Arena i Karlskrona.

  Det är musik av Queen. Det är Peter Johansson, Ola Salo och Jenna Lee-James. Jag behöver inte en enda anledning till för att tro att det här kommer att bli något extra i höst.

  2. Vernissage 4 november. ”Du är fantastisk”, Langemarks Balkong, Karlskrona.

  Fotografen Ola Åkeborns fotoprojekt som porträtterar vanliga Karlskroniter, utan filter eller redigering, kan knappast ha undgått någon. I höst är han utställare på Langemarks balkong, ovanför konsthallen.

  3. 18 november, Jonas Gardell, Stadsteatern, Karlshamn

  Hans ”30 år på scenen”-föreställning förra året var sjukt hypad. Men det var för upphaussat, tyckte jag. Nu verkar Gardell ha läst mina tankar, då han åker ut på en avskalad stand-upturné i höst. Inget pålagt. Bara han och en scen. Och publiken. Äntligen.

  4. 28 december, Änglarnas tid med Magnus Carlsson, Bräkne-hoby kyrka.

  Äntligen tar Magnus Carlsson en paus från den gnistrande men ack så tillrättalagda julshowen Christmas night, och ger sig ut med sin egen stillsamma kyrkoturné ”Änglarnas tid”. Som jag har längtat.

  5. 14 oktober och framåt, Verateaterns jubileumshow, Restaurang &vin, Karlshamn

  Jag erkänner. Jag har aldrig sett humorgängets föreställningar, trots påtryckningar från kollegor och vänner. Jag vet. Jag skäms! Om så bara för att det är rätt uppenbart att Karlshamnskvintetten har fått hela länet på fall. Nu firar de 15 år ihop med en show som hyllar hela deras historia. Jag måste se det den här gången.