Kultur o Nöje

Blekingsk invasion på nya Bok & hav

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Sara Paborn är klar till festivalen Bok & hav i Karlskrona i maj.
Foto:Alexander Graff
Sara Paborn är klar till festivalen Bok & hav i Karlskrona i maj.

Författarlistan närmar sig komplett. Nu är det klart att bland annat serietecknaren Karolina Bång, författaren Sara Paborn och Alice Munro-kännaren Ulrica Skagert, alla från Blekinge, är klara för festivalen.

Nu släpps de sista av författarna och föreläsarna till den nya festivalen Bok & hav, som drar i gång den 12-14 maj i år. Tonvikten ligger den här gången på Blekingska författare, eller författare med koppling till länet. Både Karolina Bång, Eivor Martinus, Sara Paborn, Ulrica Skagert, Meta Ottosson, Inger Pettersson, Fakhri Barzandeh, Margareta Skantze och så klart Ingemar Lönnbom, som även är projektledare för festivalen, är nu klara att dyka upp.

Karolina Bång bor numera i Malmö och är serietecknare och konstnär. Hon har bland annat gett ut seriealbum på Galago förlag och ställde även ut på Karlskrona konsthall för ett par år sedan. Under Bok & hav ska hon, samt författarna Sara Paborn och Nina Lekander, medverka i ett samtal om feminism. Sara Paborn kommer från Sölvesborg och är högaktuell med sin senaste bok ”Blybröllop”, som släpptes häromveckan.

Eivor Martinus, som är både författare och översättare, tillbringar större delen av året på Sjuhalla i Blekinge. Hennes senaste bok ”I går sjöng näktergalen”, beskriver hon sin numera avlidne makes insjuknande i alzheimers. Meta Ottosson kommer från Karlskrona, och översätter från tyska och engelska. Under festivalen ska hon berätta om en översättarseglats - som bygger på hennes översättnign av Sten Nadolnys roman ”Upptäckten av långsamheten”. Meta Ottosson har även översatt Fakhri Barzandehs kommande diktsamling ”En fågel har byggt bo i min strupe”, som släpps i maj och framförs för första gången på persiska och svenska under Bok och Hav.

  Inger Pettersson är översättare och tolk i engelska och spanska, men är kanske först och främst känd som en av de som starkast motarbetar bebyggelsen på Kilströms kaj. Under festivalen ska hon hålla i ett föredrag om Kuba.

  Även författaren Odd Zscheidrich, översättarna Irena Grönberg och John Swedenmark, samt författaren Niklas Törnlund är klara för arrangemanget.

  Detta är de sista gästerna som släpps till Bok & hav, vilket innebär att listan på medverkande författare är i stort sett komplett. Projektledaren Ingemar Lönnbom berättar att man trots allt hoppas på ett par eftersläntare.

  Tidigare har bland annat Björn Ranelid, Mi Tyler och Yuri Herrera presenterats som författargäster på festivalen.

  Fakta

  Detta är Bok & hav

  Är Karlskronas nya internationella bokfestival, som pågår 12-14 maj 2017. Tanken är att det ska bli ett årligt arrangemang. Årets arrangemang blir ett pilotprojekt.

  Tanken är att festivalen ska ha författarskap och böcker i centrum, med havet som röd tråd. Hjärtat för festivalen blir Marinmuseum. Idén till festivalen kommer från författaren Katarina Mazetti, som har hämtat idén från den franska bokfestivalen Livre et mer i Concarneau i Bretagne.

  Festivalen är inte ett kommunprojekt, utan drivs av den nystartade föreningen Bok & hav tillsammans med ett antal andra intressenter. Som mentor står dock Karlskrona kommuns kultur & upplevelsechef Max Dager, då han har jobbat med liknande projekt tidigare.

  Visa mer...

  Fakta

  Nya författare till festivalen

  Karolina Bång

  Eivor Martinus

  Sara Paborn

  Ulrica Skagert

  Inger Pettersson

  Ingemar Lönnbom

  Odd Zscheidrich

  Irena Grönberg

  Meta Ottosson

  John Swedenmark

  Niklas Törnlund

  Margareta Skantze

  Visa mer...