Kultur o Nöje

Annelie Henrysson: Välkommen till en salig blandning

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Pest, kolera, planeter och erotik. Veckans krönika bjuder på en salig blandning.

Jag börjar att tipsa om en helt lysande faktabok för åldern 9–12 år.

”Pest och kolera: historiens värsta farsoter" av Magnus och Nina Västerbro fungerar lika bra som högläsningsbok som att läsa själv. Den är indelad kapitelvis efter sjukdomar som just pest och kolera men avhandlar också smittkoppor, spetälska samt framstående forskare.

Varje kapitel inleds med en spännande berättelse där sjukdomen vävs in. Sedan blir det även faktadel med både korta och långa partier.

  Det här är faktiskt en av de bättre faktaböcker för barn jag stött på på länge, lärde mig en hel del själv på kuppen.

  Jöns Hellsings ”Händig man sökes” är del ett i den planerade i Hope Islandtrilogin som utspelar sig i den skotska övärlden. Dit kommer 28-årige John efter att ha svarat på en jobbannons. Hans dröm är att skriva klart sin bok, och det tänker ha göra parallellt medan han jobbar som snickare på ett gods.

  Jag tror att jag har en härlig feelgoodroman i min hand och blir ganska förvånad när det snart ter sig nästan värre än i ”Femtio nyanser av honom” där ett tag. För Johns arbetsgivare har en fru som är utled på sitt äktenskap och tänker passa på att leva ut både en och annan lust med John.

  Men så tar boken en oväntad vändnig, det blir intriger, fulspel och maktspel. Och när boken är slut vet jag bestämt att den här trilogin kommer jag att läsa till slutet. Ge mig bara lite mer miljöbeskrivningar av Skottland också.

  Dagens krönika avslutas med ”Pluto är ingen planet” av Annelie Drewsen. En fantastisk bok för åldern 6-9 år, jag rekommenderar verkligen den som högläsning. Här finns nämligen allehanda känslor; att vara annorlunda, inte höra till, att bli ordentligt arg, att göra någon illa, men också lättnad och samförstånd.

  Läser du den högt lovar jag att den kommer att leda till flera bra diskussioner om hur man får och bör vara. Och kanske framför allt - vad gör man en dag när man inte vill vara eller tycka som alla andra.

  Boken handlar om Edwin som har en stor passion. Rymden. När det gäller kunskap om den är det ingen som slår honom på fingrarna.

  Men så en dag i skolan blir allt fel. Edwin har lektion och läraren har helt fel för sig när det gäller Edwins specialområde. Det uppstår en konflikt, Edwin gör något riktigt dumt och frågan är hur det ska redas ut.