Wei Lang skriver om det moderna Kina
Sina lyckligaste barndomsår tillbringade hon i kinesiskt arbetsläger. Som student demonstrerade hon vid Himmelska fridens torg.
Numera skriver Diane Wei Liang böcker om hur historien griper in i människors liv. "Jadeögat", heter hennes svenska debut, en deckare om det moderna Kina.
När hennes vänner blev dödade och sårade vid demonstrationerna på Himmelska fridens torg 1989 hade Diane Wei Liang sina papper klara. Hon hade fått stipendium till forskarutbildning i ekonomi i USA. Hon åkte så fort hon kunde.
- Jag hade väldig tur. Jag bara flydde. Det var en väldigt mörk tid. Jag var rädd på nätterna att polisen skulle komma. Det fanns heta linjer öppna hela tiden för de människor som ville ange dig. Man kunde inte gå ut på nätterna, det var skottlossning. Jag var tvungen att åka ut på landet och gömma mig.
På höga breda klackar har Diane Wei Ling dragit sig tillbaka till hotellrummet på tjugoandra våningen. Hon har höjdskräck och tar hellre trapporna hela vägen än åker den berömda glashissen på Hotel Gothia Towers i Göteborg. Tiden kring massakern vid Himmelska fridens torg har hon skildrat i "Lake with no name", enligt henne en långt mer romantisk än politisk självbiografi som slutar med att hon flera år senare återförenas med sin kinesiske ungdomskärlek i USA. De promenerar i Central Park. Jo, Diane Wei Liang är gift i dag. Men inte med honom.
Numera bor hon i London. En gång om året reser hon tillbaka till Peking för att träffa sin far och syster och för att göra research till sina böcker. Dessemellan längtar hon och återvänder dagligen genom sitt skrivande. Mei heter hennes kvinnliga hjältinna, privatdetektiv trots att de är officiellt förbjudna i Kina. Svårt baktalad har Mei hoppat av sin tidigare karriär vid det statliga ministeriet för offentlig säkerhet. Hennes chef ville att hon skulle bli älskarinna åt en överordnad för att han själv skulle bli befordrad till minister.
- Det är väldigt realistiskt. Det är bara helt otroligt hur långt människor kan gå i Kina för att ta sig uppåt och tjäna pengar.
- Det är ett enormt land som erbjuder extremt få möjligheter. Det är en på miljoner som får chansen att åstadkomma något. Oftast föds du in i makten.
I "Jadeögat" är deckarintrigen hela tiden underordnad dramatiken i privatdetektivens familjehistoria. Den har flera beröringspunkter med författarens egen.
Diane Wei Ling föddes i en framgångsrik tjänstemannafamilj. Sina första barndomsminnen har hon från arbetslägret dit hennes föräldrar skickades under kulturrevolutionen. Hennes mor och far tvingades lyfta sten för att bli bättre revolutionärer, att vanligt öde för alla med intellektuella arbeten, även de som inte var regimkritiker eller obekväma för Maos styre. Diane Wei Liang bodde i lägret mellan tre och sex års ålder, de enda åren fram tills dess hon fyllde tolv då hennes föräldrar tilläts bo i samma stad.
- Det var en helt underbar tid. Det fanns igen skola. Vi gick till daghem som sköttes av far- och morföräldar och vi sprang helt enkelt omkring och lekte. Ingen hade tid att se efter oss. Det var härligt. Jag kommer ihåg så mycket för att jag hade så roligt. Jag minns det som en vacker tid.
- Men nu när jag själv blivit mor kan jag bara föreställa mig hur svårt det måste ha varit för mina föräldrar. Inte bara det att de varje dag var tvungna att gå till en tung byggarbetsplats där soldater vaktade över dem. Det fanns nästan ingenting att äta, hygienen var dålig.Vi hade alla gulsot och min lillasyster dog nästan.
I dag har samma lillasyster nyligen flyttat tillbaka till Peking från USA och blivit en "mycket framgångsrik affärskvinna", dock inte att förväxla med den elitistiska systern till Diane Wei Liangs deckarhjältinna. Det nyrika Kina skildas med kritisk blick:
- Jag försöker göra det korrekt och realistiskt även om jag förstås ser Bejing genom mina ögon. Jag är medveten om att jag lever utanför Kina och att jag förmodligen är mycket mer romantisk än om jag bodde där. Jag försöker motverka det.
Fakta/Diane Wei Liang
Född: 1966
Bor: I London
Familj: Man och två barn.
Bakgrund: Flydde från Kina efter massakern vid Himmelska fridens torg 1989. Doktorandstudier i ekonomi i Kina. Undervisade i ekonomi vid London University ("något jag inte hade något emotionellt engagemang i alls").
Böcker: "Lake with no name" (2003), självbiografiskt om händelserna vid Himmelska fridens torg. "Jadeögat" (2007).