1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

von Brömssen ger Bellman ett ansikte

Han festar bort sina hyrespengar och uppträder mot mat och dryck som betalning. Men det handlar inte om en sångare i ett rockband utan om Carl-Michael Bellman i Tomas von Brömssens gestaltning. I mellandagarna har SVT:s julsatsning "Lovisa och Carl-Michael" premiär.
Nyheter • Publicerad 29 november 2005

Gamla stan på 1790-talet. Det är skitigt, luktar illa och bland de fattiga råder det misär. Carl-Michael Bellman befinner sig nere på botten och har inte ens pengar till mat för dagen. Han har skulder överallt och lever under ständigt hot om att hamna i fängelse eller bli lämnad av sin hustru Lovisa, spelad av Tanja Lorentzon.

- Under inspelningarna så tänkte jag ibland att det skulle vara för mycket misär för tittarna att hantera. Att det skulle bli tråkigt att titta på eftersom det är samma ledsna läge hela tiden, men det blev det inte. Mycket beroende på att det var ett så bra manus, säger Tomas von Brömssen.

Han är den förste skådespelaren att gestalta Bellman i en seriös dramatisering. Och hans porträtt av nationalskalden är annorlunda mot den gängse uppfattningen. Den är långt ifrån trubaduren som lever i lyx tillsammans med Gustaf III.

- Det var både väldigt roligt och skrämmande att bli tillfrågad. Men det var skönt att det inte fanns någon skådespelare som hade gjort rollen innan, man slipper pressen att den och den gjorde Bellman så bra.

För manus och regi står Leif Magnusson, som tidigare gjort bland annat "Den gråtande ministern" och "Kvinnan i det låsta rummet". Han har varit fascinerad av Bellman sedan tonåren och är just nu nöjd över att ha rott ett flera år långt projekt i hamn och dessutom över att vara först.

- Det har funnits flera manus om Bellmans liv under flera år, men inget har blivit filmat. Och de flesta av dem har handlat om hela hans liv. I "Lovisa och Carl-Michael" utspelas handlingen under bara ett enda dygn, det gör att det blir ett bättre tempo. Ambitionen var att visa upp Bellman från hans riktiga sida, säger Leif Magnusson.

Själva filmandet tog två månader men det mesta av arbetet gjordes innan. Leif Magnusson har pratat med flera av Bellmanexperter och historiker för att göra "Lovisa och Carl-Michael" så autentisk som möjligt. Till exempel är dialogerna skrivna på gammal svenska, något som skådespelarna tyckte var ett bra hjälpmedel.

- Det känns nästan som Shakespeare-språk och inte riktigt som svenska. Jag fick verkligen nöta in replikerna för att inte snubbla på orden. Men det är kul med språkliga utmaningar, säger Tanja Lorentzon.

Hon och Tomas von Brömssen ingår i en imponerande rollista. Mikael Persbrandt, Björn Gustafsson, Örjan Ramberg, Dan Ekborg, Samuel Fröler och Thomas Hanzon bland andra, tackade alla ja när Leif Magnusson ringde.

- Det var nästan som svängdörrar under inspelningen. Det var bara jag och Tanja som var på plats hela tiden, men varje dag kom de andra skådisarna som på löpande band och gjorde sina scener. "Hej, roligt att ses, vi ses", ungefär, säger Tomas von Brömssen och skrattar.

Den 25 december sänds det första avsnittet av "Lovisa och Carl-Michael" i SVT 1 och den 27 visas del två. Leif Magnusson är spänd inför hur den kommer att mottas.

- Jag är nöjd med serien och mitt arbete, men det är ju publiken som avgör. Jag hoppas att de får ut något av den och att de kan relatera till den känslomässigt.

Mattias Boström

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.