1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Nyheter • Publicerad 26 september 2001

° Bill Gunston

° Militärflygets historia

° Översättare: Per Lennart Månsson

° Historiska Media

Lorderna förutse ingen praktisk tillämpning för flygmaskiner i marin tjänst.

Vi anser icke att aeroplan komma att bliva till någon som helst nytta för krigsändamål.

Vi ha klarat oss utmärkt utan aeroplan hittills, vi kunna undvara dem i dag.

Denna samfällda sågning av flygplanets framtid i militär tjänst levererades av i tur och ordning lorderna i det brittiska amiralitetet, försvarsministern samt chefen för imperiets generalstab.

Analyserna, som stammar från åren 1909-1911, var förstås helt åt skogen och redan under första världskriget gjorde flygplanet krigstjänst för att under det andra komma att bli det kanske viktigaste av alla vapenslag.

Det är också i andra världskriget och åren därefter Bill Gunstons bok Militärflygets historia har sin tyngdpunkt. Men även flygets roll i andra och mer närliggande konflikter redogörs det för, översiktligt liksom i särskilda händelser där flygets roll varit helt avgörande, till exempel i det som brukar kallas Slaget om Storbritannien.

Här finns de epokgörande tekniska landvinningarna på flygets område liksom en lång rad av världens mest kända flygplanstyper. Under huvudrubriken Europeiska flygplan presenteras vår svenska flygindustri av någon anledning tillsammans med Italiens. En närmare presentation av Viggen samt en kort och koncis text om Saab från B 17 till JAS.

För den flyghistoriskt specialintresserade kan en bred skildring som denna kanske tyckas ha måttligt nytt att ge, men texten är förnämlig och späckad med mängder av intressanta fakta. Och för den allmänt historiskt intresserade är den ett utmärkt referensverk.

Det ska också sägas att illustrationer och bildmaterial är av absolut högsta klass. Ska man ha en enda bok om militärt flyg så är det absolut denna.

Författaren, Bill Gunston, är en av världens ledande experter på flygets historia och nästan värd en egen bok. Han har, vet förlaget berätta, tidigare gett ut 345 böcker och under sin tjänstgöring i RAF spakat inte mindre än 93 olika flygplanstyper. En man som vet vad han talar om, således.

1995 belönades hans insatser på det flygpublicistiska området med Order of the British Empire.

Yngve Andersson

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.