Vattenpolo symbol för ungersk revolt
Han blev miljonär tack vare Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger.
Nu har ungerskfödde producenten Andrew Vajna använt sina pengar till att förverkliga sin dröm: en stor spelfilm om Ungernrevolten 1956.
Nu på fredag har "Children of glory" svensk premiär.
- Jag har drömt om att få göra den här filmen i 15 år, säger Vajna till TT Spektra.
På 70- och 80-talen var han en av männen bakom det oberoende produktionsbolaget Carolco. Bolaget gjorde stora produktioner med Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger som främsta dragplåster. "Rambo"-filmerna?, "Total recall" och "Angel heart"? var några titlar.
Vajna har sedan 1989 arbetat som producent på filmer som "Tombstone", "Die hard hänsynslöst", "Evita" och härom året "Terminator 3". Men hela tiden har det varit berättelsen om det som hände i Ungern 1956 som varit hans drömprojekt.
- Jag lämnade landet den 7 december 1956. Jag var 12 år gammal, berättar han efter en visning av filmen på filmfestivalen i Berlin.
- Mina föräldrar stannade kvar i några veckor. Sedan följde de efter. De kunde inte stå ut med tanken på att vara utan mig.
1989 producerade Vajna filmen "Music box", som tog upp Ungerns fascistiska förflutna. Men han ville också berätta om händelserna 1956. Och han kom på en parallellberättelse. Samtidigt som det misslyckade upproret hände i Ungern, spelade det ungerska vattenpololaget en minst sagt laddad och brutal match mot det sovjetiska i finalserien i OS i Melbourne.
Vajna satte manusförfattaren Joe Eszterhas (också han född i Ungern) att skriva ett manus. Detta bearbetades sedan av ungerska experter. Resultatet blev "Children of glory", som regisserats av Krisztina Goda.
Det är en upptrappat våldsam historia som parallellklipper mellan Budapest och Melbourne och som skildrar upproret genom några fiktiva personer.
- Allt som händer är sant, men många av karaktärerna är påhittade, berättar Vajna.
- Allt är inspelat på plats i Budapest. Det var inte lätt att övertyga myndigheterna om att få tillstånd, här skulle gator spärras av ryska stridsvagnar skulle rulla på gatorna igen. Men det var nödvändigt för realismens skull.
Och vi behövde inte fejka kulhålen i väggarna. På väldigt många hus i Budapest finns de kvar från 1956.
- Det fanns de som tyckte vi borde göra filmen på engelska, med storstjärnor i huvudrollerna. Det sa jag nej till. Det hade varit att svika. Det här är en ungersk berättelse, den skulle göras på ungerska.
Han berättar om hur inspelningarna betraktades av Budapestbor som stod och storgrät. De hade egna plågsamma minnen från de blodiga veckorna hösten 1956.
- Och när de såg filmen grät de ännu mer. Jag är stolt över den. Jag har gjort vad jag ville göra. Och filmen har blivit en stor framgång i Ungern. Den sågs av mer än en halv miljon på bio.