Värdefullt vetande i läckra utgåvor
Varje år ger förlagen ut en imponerande mängd fackkunskap i vitt skilda ämnen för barn i alla åldrar. Ofta är det den senaste forskningen som pedagogiskt, och inte så sällan med humor, framläggs i läckra bilderböcker.
Det här är böcker där text och bild brukar vara beroende av varandra - svaga bilder, eller snålt illustrerad text, och boken ratas. Men faktaböcker för barn brukar vara så noga bearbetade och uppstramade att oavsett bilderna ger de mycket bra valuta för pengarna.
Själv läser jag dessa böcker med stor behållning. Åldersanvisningarna bortser jag ifrån och jag erkänner gärna att den kunskap jag inhämtat genom åren, till exempel på det naturvetenskapliga området, har ofta kommit från dessa didaktiska barnböcker.
I år tänker jag bygga på min visdom med Bakterieboken av Karin Bergqvist och Fredrik Lundberg (Natur & Kultur). På knappa sextio sidor gör de dig till expert på den första formen av liv. De börjar betvingande: "I punkten som avslutar den här meningen får det plats 10 000 bakterier", och har snart smittat dig med en humoristisk presentation av läbbiga gröna monster, det vill säga salmonella och streptokockbakterier, borrelia och tuberkolosbakterier, resistenta och multiresistena bakterier. Vi får veta allt som är värt att veta om dessa våra förfäder, hur de arbetar, bekämpas, gör nytta och skada. Ulf Lundkvists fräcka bilder är helt i bokens anda.
Efter att ha läst Marie Corneliusson och Anna von Porats lättfattliga första uppslagsbok om ekonomi, Så funkar ekonomi (BonnierCarlsen), sätter jag den i händerna på en femtonåring som pluggar inför ett prov i samhällskunskap och länge suckat uppgivet. Så funkar ekonomi redogör nämligen både enklare och bättre om allt från aktier, börskrasch, familjeekonomi, olika ekonomiska system, till gemensam valuta och frihandel. Bry er alltså inte om att boken sägs rikta sig till barn mellan tio och tolv år.
Om divor och underbarn skriver Eva Clementi i Solisten (Natur och Kultur) Tio artister avhandlas, däribland Jussi Björling, Billie Holiday, Ravi Shankar och Pablo Casals. På en medföljande CD-skiva kan deras musik avnjutas, och tack och lov är det inga korta snuttar och inget överambitiöst prat om olika musikstilar på den. Musiken får tala själv. Men Eva Lindströms laveringar tycker jag är lite platta och livlösa. Den enda artist som jag tydligt kan identifiera är Paganini.
Bättre rymd hade det blivit om tekniken kompletterats med collage och foton. Mark Twain lär ha sagt att en klassiker är en bok som alla vill ha läst men få orkar läsa. Bibeln får man förmoda är en sådan klassiker. Då kan man passa på att nå två syften samtidigt, öka på sin bildning och läsa djärva godnattsagor för barnen, när viktiga avsnitt ur bibeln sammanfattas och sammanställs för barn. Tillfället finns nu när Maj Bylock har valt ut pärlor ur Böckernas Bok och återberättar dem i Texter ur Bibeln (Raben & Sjögren). Kan läsas av alla, gammal som ung, hemma och i skolan. Häftigt omslag och strama illustrationer av konstnären Madeleine Pyk.
Svarta damen påstods stå utanför dörren om man kikade genom nyckelhålet och bara såg mörker. Hon gick också gärna runt på kyrkogårdar. Så berättades det när jag var barn. En kuslig historia som berättar något om vad som händer i gränslandet mellan fantasi och verklighet.
Folklivsforskaren Ebbe Schön skriver om andra väsen som folk trodde på under senare hälften av 1800-talet, varelser som gårdstomten, näcken, maran och skogsrået. Det är Natur och Kultur som i serien Stora Skattkammaren ger ut Skepnader i skymningen. Möten med folktrons väsen.
Händelserna utspelas i olika svenska landskap och Ebbe Schön berättar personligt om det hårda livet på landet där man ständigt var beredd på kontakter med det övernaturliga. Elisabeth Nyman står för illustrationer och bildurval. En skattkista att ösa historier ur och återberätta i tussmörkret.
Praktverk om Världens största underverk har det kommit många under åren. I år har Bonnier Carlsen valt Russel Ash (text) och Richard Bonson (illustration) i översättning av Maria Sundin. Från Taj Mahal till Empire State Building. Nytillskott är Guggenheimmuseet i Bilbao, Olympiastadion i Sydney, rymdfärjor och snabbtåg. Vackra foton och detaljrika illustrationer.
Årets rymdbok kommer från Ica-förlaget. Det är Tim Furniss Utforska rymden, översatt av Benny och Gunilla Kullinger. En första del berättarom hur upptäckter gjorts och lite om rymdfartens historia. En andra del om himlakropparna och en tredje, rymden utanför solsystemet. Själv fastnar jag för bilderna av arbetet på rymdteleskopet Hubble som kan se 14 miljarder ljusår ut i rymden.
Ett extra plus får boken för ordlistan över betydelsefulla händelser inom rymdforskningen. De flesta foton är från NASA.
Marianne Ekenbjörn