1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vår rätt att rösta

Nyheter • Publicerad 16 september 2006

I morgon är det val.

Då avgör vi vem som ska regera Sverige de närmaste fyra åren, på riksplanet och i kommunerna.

Vi har en frihet i Sverige att bestämma; vi vanliga människor, arbetande, arbetslösa, sjuka eller friska, unga eller gamla.

Vi kan till och med sätta ett kryss för den vi helst vill se som vårt partis representant.

Vilken ideologi ska styra?

För bakom varje parti finns en ideologi, även om den i år har drunknat i inhamrade tråkningar som inte fört debatten framåt som socialdemokraternas oavbrutna ältande om "folkpartiets skandalartade dataintrång".

Vi ska bestämma om kvinnorna i Karlskrona ska bli kallade till mammografi med 18 månaders mellanrum, eller som nu, med tio månaders försening.

Vi ska bestämma om vi ska ha en fungerande sjukvård med så många anställda som behövs och där jag kan komma till hos doktorn lika snabbt som hunden hos veterinären.

Vi ska rösta om vem som avgör var biblioteket ska ligga? Om det ska bli ett lyxhotell med spa på Gasverkstomten i Karlskrona eller ett bibliotek. Om det ska byggas ett skrythotell på Stakholmen.

Vi ska rösta om staten eller föräldrarna bestämmer om mamman eller pappan ska vara hemma när ett barn är fött.

Vi ska avgöra om vi måste sitta hemma ensamma när vi är så gamla att vi inte kan komma utanför dörren eller om vi får flytta till servicehem.

Vem vill satsa pengar på ett blomstrande fritt kulturliv som inte bara är organiserat via föreningsbidrag?

Vem ska skapa riktiga jobb till ungdomarna som nu varken vågar skaffa barn eller hus, än mindre bostadsrätt eftersom att de bara är "satta i tidsbegränsande åtgärder".

Vem ska bygga hyresettor med kokvrå och dusch så att de unga kan flytta hemifrån?

Vem ska avgöra om jag under en sjukdomsperiod får låta grannens dotter städa hemma för några hundralappar utan att betraktas som brottsling?

Vem ska ge invandrarna chans att använda den utbildning de har? Vem ska se till att asylsökandes barn inte blir sjuka och apatiska på grund av psykiskt påfrestande bemötande från svenska myndigheter?

Jag säger bara: Gå och rösta i morgon. Det finns så mycket i våra liv som politikerna har makt att bestämma över.

Men vi bestämmer vilka politiker det blir. Det är en demokratisk fri- och rättighet som vi bara måste utnyttja.

Sen, om ni vill tänka på annat, kan ni alltid gå till Chapmansskolan och lyssna på Marinens Ungdomsmusikår i eftermiddag. Ni kan höra pianisten Staffan Scheja framträda i Karlshamn på söndag kväll tillsammans med sopranen Lena Hoel.

Ni kan höra sångerskan Annika Falk från Ronneby sjunga i Listerby kyrka i morgon eftermiddag. Alexandra Gävert ackompanjerar.

Ja, vad allt kan ni inte göra. Bara ni röstar först.

Jane Betts
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.