1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vaktavbyte i SVT:s anrika Filmkrönikan

En finlandssvenska och en tv-nörd har tagit över tyckandet i Sveriges äldsta kulturprogram. Andrea Reuter och Göran Everdahl leder Film-krönikan in i sitt andra halvsekel.
Nyheter • Publicerad 15 september 2006

- Programmet har ju passerat som en stafettpinne mellan olika människor mellan åren och det är en heder att få vara del av den kedjan, säger Göran Everdahl.

Han är känd som en av Spanarna i P3 och har recenserat film sedan början av 80-talet, på senare tid i Filmkrönikan och God morgon Sverige. Andrea Reuter har arbetat med Stockholms filmfestival och varit programledare för 400 Bio i TV400.

- För mig är Filmkrönikan Fredrik Sahlin och Sara Wennerholm, säger hon. Jag tycker jättemycket om Orvar men jag blev intresserad av det nya upplägget, samtalet.

Andrea Reuter drar paralleller mellan höstens upplaga av det 50-årsfirande programmet och Per Sinding-Larsens Studio pop - det blir ett samtalsbaserat studioprogram med programledaren Helena von Zweigbergk, en recensent och en kändisgäst. Varje vecka recenseras cirka fyra filmer och en av dem ägnas extra uppmärksamhet med hjälp av gästen.

- En tråkig sak är att jag och Andrea aldrig kommer att ses. Vi kommer inte att vara i studion samtidigt. Men det känns schysst att det är två olika personer så att det inte blir samma vinkel vecka efter vecka, säger Göran Everdahl.

I gårdagens premiärprogram var Andrea Reuter recensent och gästen Jakob Eklund hade sett Ken Loachs historiska drama Frihetens pris. Senare i höst kommer programmet att gästas av bland andra Eva Röse, Pernilla August, Ulf Malmros och Sissela Kyle.

Tittarna kan räkna med en och annan smaskig sågning, men allra helst vill Everdahl och Reuter lyfta fram bra film, film som annars riskerar att gå den stora publiken förbi. Som Noah Baumbachs familjedrama Squid and the whale, en indierulle som fått hela recensentkåren att bilda gospelkör.

- Det är en film som många skulle missa annars, och jag tycker att det är en film som alla förtjänar att få se, säger Andrea Reuter.

Göran Everdahl håller med:

- Ibland får man intrycket att recensenter älskar att såga, men det roligaste som finns är att upptäcka en bra film som Squid and the whale. Att såga den senaste filmen med actiondegklumpen Steven Seagal... det är klart att det finns något underhållande i det, men att hitta en bra film är guld.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.