Kultur & Nöje

Uppfriskande och vackert med Offpiste Gurus

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Foto:Lasse Fagerberg

Dansk indie-jazz i form av Offpiste Gurus visade sig vara en smakfull, spännande och svängig blandning av välkända element från en mängd olika genrer.

Offpiste Gurus

Med: Trinelise Væring (sång), Fredrik Lundin (saxofon), Thomas Vang (bas, fiol) och Jeppe Gram (trummor).

Var & när: 7/12, Konserthusets foajé, Karlskrona

Arrangör: Jazz i Karlskrona

Influenser från pop, rock, country, jazz, funk, blues och säkert några till blev till en uppfriskande och vacker musikupplevelse en regnruskig decemberkväll. Elva olika instrument på fyra personer gav också en varierande ljudbild.

Det var en av de mer udda konserterna i Karlskrona på mycket länge. Och i det här sammanhanget är udda en komplimang. Jag brukar bli lite tveksam och skeptisk när band presenterar sig på det sätt som Offpiste Gurus gör. Uttrycket att röra sig fritt utanför gränserna för de etablerade genrerna har jag sett varianter på förut och det har sällan stämt helt och hållet. Offpiste Gurus rör sig kanske inte fritt utanför gränserna men blandar och ger i en mix av många genrer. Det är mer pop-rockupplägg på låtarna än jazzform. Förhållandevis korta kompositioner även om de är något längre live än på gruppens båda skivor.

Längst fram står Trinelise Væring med sin klara osminkade röst. Ett minimalt keyboard står framför henne och används sparsamt men effektfullt. Det mest udda instrumentet i sammanhanget är banjon som då och då ger en lätt lätt touch av country men balanseras fint med rocktrummor, elbas och jazzsaxofon.

    Fredrik Lundin hanterar baryton- och tenorsaxofoner och basflöjt och är den i gruppen som står stadigast i jazzmyllan. Väl genomtänkta och uppbyggda solon och hela tiden spetsar han musiken med rytmiska fraser framförallt på barytonsaxofonen.

    Trummisen Jeppe Gram lägger en stadig men varierad grund för de andra att flyta på. Allt från mullrande rocktrummor via tajt funkspel till återhållsamt latininfluerade rytmer. Basisten Thomas Vang hanterar en klassiskt gammal Höfnerbas och spelar inte bara gungande basgångar utan lika ofta fyller han på med fingerplock som en gitarrist. I låten One and lonley visar Thomas Vang också prov på vackert violinspel. Just den kompositionen presenteras av Trinelise Væring som kvällens enda ballääääde, med tydligt danskt uttal.

    En mycket värdig och annorlunda avslutning på Jazz i Karlskronas höstsäsong.