1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Unga konstnärer gör succé som skällande hundar

Bröderna Antonsson från Karlshamn gör succé på internetsajten Youtube. Och vem kan inte motstå en lillebror som dirigerar sina två äldre bröder att skälla som hundar.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2007

Filmen Cane Molte spelades in på Lokstallarna i Karlshamn förra året och i nuläget har 400 personer sett den på YouTube, en av världens största samlingsplatser på internet. Åtminstone när det handlar om hemmaproducerade videofilmer.

Den stora frågan är och förblir, varför gjorde ni denna film?

- Film är ett så uttrycksfullt medium. Cane Molte är lika delar performancekonst som ett musikstycke. Somliga skrattar åt en situation där en annan gråter. Tanken är att var och en ska finna sin egen uppfattning om verket, precis som var och en finner sin egen uppfattning om sin omgivning och sig själva, säger bröderna Ingvarsson i ett gemensamt uttalande.

Men varför dirigerar lillbrorsan Karl syskonen att skälla som hundar?

- Att låta den unge Karl dirigera sina äldre bröder Eli och Anton är ett ställningstagande för att bryta upp den normativa familjehierarkin i samhället.

Fina ord, men varför detta hundintresse?

- Vi har alltid låtit mycket, gjort ljud och läten till varandra och gör det fortfarande när vi träffas. Inte sällan har vi skällt som hundar. Vi vill också leka med etablerade miljöer och sätta in naturliga element i en främmande miljö.

Vad blir nästa steg i ert utforskande av hundläten?

- Filmen kommer ingå i en trilogi där givna miljöer sätts på spel genom att tal och sång byts ut mot djurläten. Vi har även planer på att arbeta fram en improvisationsperformance med tre pianon. Tanken är att göra olika konstprojekt så länge benen bär oss.

Hur många har sett klippet på Youtube?

- Snart 400 har sett filmen på internet men den har också visats på kulturfestivalen Starka tillsammans i Karlshamn förra året samt i Karlshamns konsthall i höstas där Anton deltog i utställningen Unga blekingar. Den har också varit med på en YouTube-festival i Stockholm.

Fotnot: Se filmen på BLT.se

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.