Underbarn i indiefilmen
På fem dagar besöker hon lika många europeiska städer för att promota sin eftertänksamt galna debutfilm "Me and you and everyone we know". I går var det Stockholm.
Indierullen om människomöten och skilsmässor, har inte ens upprört det konservativa USA, trots att den innehåller "farlig" familjeupplösning, barn/unga och sex.
- Det var nog för att filmen snabbt blev en favorit bland kvinnotidningarna och till och med Oprah berättade hur mycket hon tyckte om den. Jag tror det påverkade den kristna högern att inte bry sig. Sedan hade ju inte filmen någon stor marknadsföringsbudget. Hade den haft det hade de nog inte låtit den slippa genom nätet, säger Miranda July leende.
Själv regisserar hon sitt eget manus och spelar en av huvudrollerna, en konstnärskaraktär som verkar vara påtagligt lik hennes egen.
- Att regissera är ett jobb, att spela är lycka, säger hon.
Barnen i filmen är osedvanligt starka, trots att de får svåra scener med sex i.
- De äldre kan man låta vara, de ska ju vara lite generade och hänryckta, det passar in. Den yngsta tyckte mest det var kul att prata om bajs och sånt.
Film- och konstvärlden har väl alltid varit flyktigt förenade, men sedan den digitala revolutionen förändrade galleriernas verksamhet har förlovningen blivit tydligare. Miranda July är inte bara författare och filmare utan också videokonstnär.
- Det är tre roller jag vill fortsätta att behålla. Bara för att jag nu gör långfilm tänker jag inte ge upp mina andra liv. Alla är en del av mig, oavsett hur det går med mina filmer.
Miranda Julys väg verkar guldbeströdd. Oavsett vilken hon till sist tar. (City-PM)
Henric Tiselius