1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tysk design för Stockholms bibliotek

En transparent byggnad i kontrast till Gunnar Asplunds rotunda. Med sitt ljusa, urbana bibliotek vann den tyska arkitekten Heike Hanada, 42, tävlingen om tillbyggnaden till Stockholms stadsbibliotek. (TT Spektra)
Nyheter • Publicerad 16 november 2007

En transparent byggnad i kontrast till Gunnar Asplunds murriga rotunda. En ny ikon intill den gamla, enligt juryn.

Med sitt ljusa, urbana bibliotek vann den tyska arkitekten och konstnären Heike Hanada, 42, arkitekttävlingen om tillbyggnaden till Stockholms stadsbibliotek.

Hennes förslag, det första egna, stora projektet, är sprunget ur kärleken till Gunnars Asplunds verk.

- Det var en slump, svarar hon på frågan om vad som fick henne att börja rita.

Efter flera år som arkitekturlärare och konstnär i Tokyo undervisar Heike Hanada numera vid Bahausuniversitetet i Weimar. Asplund har hon intresserat sig för sedan 1980-talet.

Men vore det inte för studiebesöket hon gjorde i Stockholm tillsammans med några av sina studenter hade hon förmodligen aldrig fått nys om tävlingen. Det som lockade var uppdraget att inte bara göra en tillbyggnad som respekterade Asplunds "solitär" utan att samtidigt rita "framtidens bibliotek", ett rum som ännu inte finns.

- Jag bestämde mig på en gång att göra ett förlag, inte för att vinna utan att för på djupet göra en bra övning i arkitektur.

"Man river ner tre lådor och bygger ny" muttrade en besviken äldre dam inför skärmpresentationen av Hanadas "Delphinium" under fredagen. Utifrån skärmbilderna var det svårt att bilda sig en uppfattning: de tre annexen intill gamla stadsbiblioteket ska rivas och i stället ge plats för en ny, större byggnad vars fasad är gjord av mönstrat, tredubbelt glas. Ett ljust och kommunikativt bibliotek, enligt juryn. "Otroligt vackert och romantiskt" enligt Kjetil Thorsen, norsk arkitekt och jurymedlem. Mörka kvällar ska byggnaden vara en ny stark ljuskälla över Vasastan som inbjuder till samtal eller paus.

Interiörerna går i vitt. Böcker, besökare och enstaka möbler står för färgerna på våningsplan med olika takhöjd.

En ny huvudentré byggs i en tillika ny, låg så kallad bazarbyggnad längs Odengatan. Den låga byggnaden associerar till ett förslag från Gunnars Aplund som ville göra en saluhall på samma plats. Mellan det nya och gamla biblioteket anläggs en ny rund trädgård som knyter an till Apslunds formspråk. Däremot finns ingen förbindelse mellan det nya och gamla ovan jord. I stället byggs en kulvert för att bibehålla det gamla stadsbiblioteket intakt.

- Jag tror min urbana design har några fördelar när det gäller att skapa distans till Asplund, men också när det gäller att göra ett ljust bibliotek som inte gömmer sig inomhus. Jag tror bibliotekarierna längtade efter att få en ljusare byggnad, säger Haike Hanada.

Hennes hemsida är frapperande minimalistisk. Bara bilderna på hennes konst, rumsliga installationer, får färg och utrymme.

TT Spektra: Vad betyder ditt konstärliga arbete för din arkitektur?

- Mycket. Jag försöker hitta ett poetiskt uttryck. Jag är intresserad av rumsliga fenomen, av att observera villkor och göra om dem, men samtidigt behålla ett glapp. Som med god konst ska allt inte vara helt klart och färdigt, du som person ska få ett fritt rum för dina egna föreställningar.

I Stockholms stad fortgår nu den politiska processen. Fullmäktige satte för ett år sedan 795 miljoner kronor som kostnadstak. Fastighetskontoret får nu i uppdrag att ta fram underlag för ett investeringsbeslut, tänkt att fattas under 2008. (TT Spektra)

Fakta/Arkitekturtävlingen om Stadsbiblioteket

Den internationella tävlingen om tillbyggnad av Gunnar Asplunds kända stadsbibliotek lockade 6 000 arkitekter världen över att anmäla sitt intresse. Uppdraget var att göra en byggnad av "högsta arkitektoniska kvalité". I ett första skede valde juryn ut 6 finalister bland drygt 1 300 inlämnade förslag. Arkitekterna och deras firmor har fram tills nu varit anonyma. Finalisterna visade sig vara från Tyskland, Storbritannien, Danmark, Lettland och Italien. Det enda uppmärksammade svenska bidraget gjordes av Wingårdh arkiktektkontor vars "Brass" fick ett hedersomnämnade.

Juryn har inte bara bestått av arkitekter utan också av stadsbibliotekarie Inga Lundén och personal från Stockholms stads fastighetskontor och exploateringskontor. Juryns beslut fattades i "full enighet och med entusiasm" enligt dess ordförande Krister Schultz. (TT Spektra)

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.