1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tydliggörande av driften att ordna och sortera

Nyheter • Publicerad 20 september 2002

konst

Kerstin Pauler Ingvarsson

Måleri och installation

Sölvesborgs konsthall

Till den 29 september

Pigga Sölvesborgs Konstförening visar målningar och installationer av Skånekonstnären Kerstin Pauler Ingvarsson under september.

Det är suggestiva och abstrakta oljemålningar i jordfärger som möter sin konstrast i välordnade högar från linneförrådet.

Det är annorlunda installationer som ögat inte omedelbart registrerar som en del av utställningen. Kanske för att föremålen är så alldagliga, hemmahörande i kökets och hemmets regioner?

På sex stolar har välvikt, välmanglat vitt linne sorterats och lagrats i en hög på varje stol.

Det ser vardagligt om än lite udda ut.

Stolarna är upptagna, men av föremål som inte omedelbart associeras till en konsthall. Över den uppradade rena tvätten hänger överlappande tyger med sömmar i streck och kvadrater. Det strikta intrycket bryts.

Och tillsammans med de stora tavlorna i svart, brunt, gult, krämfärg och senap bildas en intressant helhet i konsthallen.

Det är oordnat och ordnat på en och samma gång. Målningar i olika storlekar, men i samma färgskalor. Installationernas ordning mot målningarnas känslospel.

Vid hallens ena kortsida ligger vitt och vikt linne i en pyramidisk gruppering som snabbare uppfattas som en del av en konstutställning.

Kerstin Pauler Ingvarsson skrev inför sin utställning i Sölvesborgs konsthall att hon vill tydliggöra den mänskliga driften att ordna och sortera. Ordnandet som ett sätt för människor att finna trygghet i tillvaron och för att hantera livet. Ett ordnande som också lämnar spår efter sig.

I målningarna är naturen en inspiratör. Det naturliga växandet och vissnandet, liv och död.

Mindre tavlor med olika mått har fyllt en vägg precis vid entrén. Ingen tavla är den andra lik, och här finns flera detaljer att upptäcka i färgströmmarna.

Det är livet i Kerstin Pauler Ingvarssons tappning som gestaltas i Sölvesborgs konsthall.

Både som jordnära natur och som mänskliga försök att bringa ordning och reda i kaos.

Kerstin Pauler Ingvarsson bor både i Perstorp och Malmö. Hon ställde senast ut i Blekinge under samlingsutställningen "Biodom" på Stumholmen, Karlskrona 2000.

Johanna Rundgren

Johanna Rundgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.