1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tre kända jokrar gör startlistan komplett

Med de sista jokrarna Rednex, Andreas Johnson och Magnus Carlsson klara är startfältet i årets Melodifestival nu komplett. Liksom den fjärde, tidigare presenterade jokern Bodies Without Organs är de artist-er som redan haft framgång ute i Europa.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2006

Det är ju lite speciellt i år eftersom vi måste kvala i Aten för att gå till finalen. När vi letade jokrar så sökte vi i första hand artister med ett ben ute i Europa. I år gäller det att ha ett startfält med internationell slagkraft, säger artistansvarige Christer Björkman.

Först ut av jokrarna blir Andreas Johnson som hade en jättehit med låten Glo-rious för några år sedan. Han ska tävla i Leksand med låten Sing for me som han snabbskrev när han i december erbjöds att bli joker.

­ Jag gillar låten jättemycket. Den har lite drag av 60-tal. Hade vi inte fått till en riktigt bra låt så hade jag tackat nej, säger Andreas Johnson.

Han hade idéer till en ballad, men när han samlade bandet några dagar före jul kom de på andra tankar. Sing for me snickrade de ihop på några få timmar.

Det är i Frankrike Andreas Johnson har gått bäst. Sedan Glorious använts i en reklamfilm sålde singeln i 100 000 exemplar och albumet Liebling köptes av ungefär hälften så många.

Magnus Carlssons låt Lev livet, som han ska tävla med i Karlstad har skrivits av Anders Glenmark och Niklas Strömstedt. Inte så konstigt med tanke på att veteranduon också ska göra alla låtarna till hans svenska soloalbum som kommer senare i år.

­ Det är en glad upptempolåt med ett jäkla bombardemang. Texten handlar om att gå stärkt ur ett förhållande som har tagit slut, säger Magnus Carlsson.

Han har slängt rymddräkterna och spolat ner discoglittret från Alcazar- tiden och framträder numera i kostym och slips.

­ Jag ska nog ta med mig den här lite elegantare och mognare stilen upp på scenen också, säger han.

När skivbolaget börja planera hans solokarriär fick Magnus Carlsson frågan vilka han ville jobba med.

­ Jag har alltid beundrat Anders Glenmarks produktioner och Niklas Strömstedts texter. Om jag skulle göra en skiva på svenska så var min dröm att få jobba med dem, och så har det blivit.

Niklas Strömstedt har redan vunnit Melodisfestivalen som kompositör till I morgon är en annan dag som Christer Björkman vann med 1992. Anders Glenmark och Orup tävlade 1989 med låten Upp över mina öron.

Rednex introducerade countrytechnon och fick en världshit med Cotton-Eye Joe i början av 90-talet. Som joker ska gruppen tävla med låten Mama take me home i Göteborg.

­ Vi har dragit countryn längre söder-ut och längre tillbaka tiden till genuin blue grass och hillbilly. Paketeringen är inte teckno längre, säger Annika "Marie Joe" Ljungberg i Rednex.

Låten är hyllning till den gamla, goda, visa kvinna som medlemmarna i Rednex kallade Granny när de var små hemma i byn Brunkeflo i Jämtland.

­ Hon är 80 år i dag så vi har gjort henne lite mer foxy, så som hon såg ut när hon var ung och vild och vacker så att klockorna stannade, säger Annika "Marie Joe" Ljungberg.

En mormor på scenen gav ju Moldavien framgång i schlager-EM förra året, men Rednex favorittant har tackat nej till att medverka.

­ Vi pratade med henne, men hon är inte den som gillar uppståndelse. Hon har inte ens en tv, så hon följer Melodifestivalen i sin transistorradio.

Den sista jokern Bodies Without Organs blev klar redan före jul. Electropoptrion, som består av Alexander Bard, Marina Schiptjenko och Martin Rolinski tävlar i Karlskrona med låten Temple of love. BWO deltog i förra årets Melodifestival men tog sig inte till final. (PM)

Rolf Sundblad

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.