1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tre filmer kan ta storslam

Nyheter • Publicerad 8 januari 2002

Guldbaggejuryn tycks ha haft ett lätt jobb i år. Tre filmer dominerar helt nomineringarna: Jan Troells Så vit som en snö, Bille Augusts En sång för Martin och Mikael Håfströms Leva livet.

De tre filmerna har lagt beslag på alla chanser till Guldbaggar i klasserna Bästa film, Bästa regi, Bästa manus och Bästa foto.

Leva livet har med sju nomineringar flest möjligheter att ta hem de åtråvärda priserna, En sång för Martin fick sex och Så vit som en snö fyra nomineringar.

För att hitta några andra filmer bland nomineringarna måste man leta bland skådespelarpriserna. Där har Maria Lundqvist dragit jackpot med chans att få såväl priset för bästa kvinnliga huvudroll (Mona i Familjehemligheter) och bästa kvinnliga biroll (Eva-Britt Qvist i Sprängaren).

Viveka Seldahl, som avled i slutet av förra året, kan få en huvudrollsbagge för sin Barbara i En sång för Martin. Förutom Maria Lundqvist tävlar hon mot Helena Bergström, för hennes roll i Sprängaren.

Viveka Seldahls man och motspelare i En sång för Martin, Sven Wollter, är även han nominerad till Bästa skådespelare. Han konkurrerar med förra årets vinnare Kjell Bergqvist (Leif i Leva livet), och Örjan Ramberg (Ambel i Puder).

Guldbaggarna ska i år delas ut i Göteborg. Stadens filmfestival firar 25-årsjubileum och har därför fått äran att hålla galan mitt under pågående festival.

Filmgalan hålls den 28 januari på Göteborgsoperan med Björn Kjellman som konferencier. Han håller just nu på med att se de nominerade filmer han missat samtidigt som han förbereder sitt eget framträdande.

- Jag ska vara kul. Det är i alla fall klart, säger han.

Han skriver sina monologer tillsammans med komikerna från tv-underhållningen Hipp hipp, Johan Wester och Anders Jansson.

Björn Kjellman är på det klara med att Guldbaggegalan är ett pr-jippo för svensk film.

- Ja, det är klart att vi gör det här för att sälja svensk film. Gör det att fler går och ser svensk film gör jag det gärna, säger han. (PM)

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.