1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Trädgårdslycka och vägen dit

Vår trädgårdsbok, av Inger Palmstierna och Christel Kvant, innehåller det mesta för att inte säga allt som en trädgårdsamatör kan tänkas behöva veta, skriver BLT:s recensent och trädgårdsman Yngve Andersson. "Din trädgård är något så fantastiskt som en liten bit av jordens yta som du råder över själv. Du kan ta vara på den som du vill. Du kan göra den till ett rofyllt paradis med plaskande springvatten och doftande blommor. Den kan skänka dig potatis till midsommar och äpplen i september. Den kan bli en fristad för småfåglar och igelkottar. En liten bit jord betyder stora möjligheter."
Nyheter • Publicerad 15 april 2005

Vår trädgårdsbok

Så vackert beskrivs trädgårdens möjligheter i nyutkomna Vår trädgårdsbok av Inger Palmstierna och Christel Kvant, hortonom respektive journalist som var för sig hade en rad trädgårdsböcker bakom sig när de beslöt satsa på vad som skulle kunna kallas den totala trädgårdsboken. Ingen originell idÈ för det har funnits och finns flera av samma typ, men få om ens någon så omfattande. Den utgår helt från svenska förhållanden, ska sägas.

Till sig har författarna knutit experter på bland annat rosor, prydnadsgräs och dammväxter och de medverkar med egna avsnitt.

Gott val för nybörjare

Det ges ut massor av trädgårdsböcker varje år, om allt från marktäckare och krukodling till stenläggning och bärodling. Frågan är förstås om man ska satsa på specialområden som intresserar eller på ett verk med ambition att omfatta allt.

För den som kanske har köpt ett hus och tänker börja med den givande trädgårdshobbyn, den främsta av alla hobbyer, bör Vår trädgårdsbok vara ett gott val. Jag har testat den på några av de frågor och problem som ramlat över mig under 30 års trädgårdspåtande och faktiskt funnit svar på allt, och dessutom inspiration till förändringar. En trädgård är ju ingenting för evigt, den kan och bör förnyas.

Pedagogisk utan att vara torr

Boken är redigt och klart uppställd, pedagogisk utan att vara torr. Det är lätt att nå det man söker för tillfället. Här underlättar uppdelningen i fem huvudavdelningar:

Våra trädgårdar ger hjälp att skapa en grundplan för trädgården vare sig den är stor eller liten.

Kapitlet Trädgårdens växter presenterar i text och bild 250 träd och buskar, 50 klätterväxter, 60 lökväxter, 110 sommarblommor, 300 perenner, 30 prydnadsgräs och 70 rosor. Allt som allt beskrivs hela 1100 växter i boken. Trädgårdsrummet handlar om att skapa vackra sittplatser, blickfång och fonder. Vidare Nyttoträdgården och Växtskydd.

Till det mest sympatiska med Vår trädgård, som utöver inspirerade texter innehåller 1300 bilder samt ritningar och teckningar, hör att den visar på vad som kan åstadkommas även i den riktigt lilla trädgården.

Bilderna är i huvudsak tagna av Christel Kvant och Inger Palmstierna

Uynyttja höjden

I den lilla trädgården är risken, menar författarna, att det begränsade utrymmet inbjuder till att plottra, till känslan av att allt måste vara litet; en liten ros, en liten syren och fem små narcisser. Men här kan man i stället bre på, utnyttja höjden för klätterväxter och tänka på att helheten nästan alltid vinner på att man har många av få växtsorter.

Det räcker alltså med några kvadratmeter för att skapa en oas. Just miljöskapandet ägnas stort utrymme i boken. En trädgård är ju inte bara växter och rabatter; det handlar om arkitektur, om val av material, om sittplatser; kort sagt om att skapa ett vackert och rofyllt grönt rum i egen stil.

Att vistas där är en trädgårdslycka som endast överträffas av arbetet med att nå dit.

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.