1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Teatersuccé för ung Blekingegrabb

Nyheter • Publicerad 6 oktober 2003

Den svenske skådespelaren Johan Rönneholm har gjort succé i Populärmusik från Vittula på Teater Viirus i Helsingfors. Johan Rönneholm är 25 år och uppvuxen i Karlskrona.

Kritikerna i finska tidningar som Helsingin Sanomat, Wasabladet, Hufvudstadsbladet och inte minst P 1 Kulturnytt, har varit överväldigande. Pjäsen går för utsålda hus.

Johan Rönneholm gör huvudrollen Matti i dramatiseringen av Mikael Niemis bok Populärmusik från Vittula.

Det känns jättebra

Hur känns det, Johan?

- Det känns jättebra, jätteroligt!

Femtio föreställningar är planerade. Det innebär fem kvällar i veckan fram till jul. Teater Viirus har 180 platser. Femtusen biljetter har sålts i färväg.

Hur klarar du det?

- Det går för att det är så roligt.

Johan står på scenen mer än två timmar varje föreställning. Hans motspelare är Jan-Christian Söderholm som spelar Mattis vän. Johan har en berättande roll, förutom att han gestaltar Matti från barn till vuxen. Språket är svenska och eftersom Populärmusik från Vittula utspelar sig i Tornedalen talar Johan tornemålsdialekt i pjäsen. Kanske inte helt lätt för en karlskronit.

Premiären i Helsingfors ägde rum den 26 september och föregicks av åtta veckors repetition.

Magister i teaterkonst

Rollen som Matti är Johan Rönneholms första stora roll på scenen. I maj avlade han examen som magister i teaterkonst vid Akademien i Helsingfors. Han gjorde nyligen en mindre roll i en film om finska vinterkriget som inom kort har premiär.

Vilket är bäst, film eller teater?

- Teaterscenen, även om det är vemodigare. En film finns kvar, men teater är ögonblickets konst, säger Johan Rönneholm.

- Hur bra eller dåligt man än spelar, är det över så fort föreställningen är slut. Teatern pågår bara den stund det sker på scenen. Men det är det som är magiken och det är både fantastiskt och vemodigt.

Viirusteaterns föreställning med en ensemble på tio personer, har gjorts i samarbete med Wasateatern. Den har regisserats av Erik Kiviniemi.

Författaren Mikael Niemi var på plats vid premiären i Helsingfors. Och han var mycket nöjd. Han tackade skådespelarna personligen och var speciellt glad för att vi hade lyft fram de rätta frågorna, säger Johan Rönneholm.

Jane Betts

Jane Betts
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.