1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Tänd mörkret!" efter vänsterkonst

När utställningen "Tänd mörkret!" öppnar på Göteborgs konstmuseum får besökarna återuppleva svensk konst från 1975 till 1985. En tid när kollektivet ersattes av individen
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2007

En tid när färg blev svartvitt. Kollektivet ersattes av individen och landsbygdsutopin blev utbytt mot stadens hårda maskinestetik. När utställningen "Tänd mörkret!" öppnar på Göteborgs konstmuseum får besökarna återuppleva svensk konst från 1975 till 1985.

För snart tio år sedan visade Göteborgs konstmuseum den mycket uppmärksammade utställningen "Hjärtat sitter till vänster", med svensk konst från 1964-74. Den skildrade en epok då konst var lika med politik och idealism.

Bakom stod de båda Göteborgskonstnärerna Ola Åstrand och Ulf Kihlander. Nu har det blivit dags för dem att presentera en uppföljare som tar vid där den tidigare utställningen slutade.

- Tiden som kommer efter "När hjärtat sitter till vänster" är på många sätt raka motsatsen till det som var tidigare. På 1960-talet skulle konsten vara som en slags livsrapport, en dagbok. Efter 1975 fick konsten en nytändning. Konst fick bli konst igen, säger Ola Åstrand.

Han och Ulf Kihlander radar flera motsatspar bredvid varandra. Om 1960-talets konst skulle vara naturlig och äkta blev det nya att lyfta fram det artificiella, det ytliga. Form gick före innehåll. Cynismen segrade över idealismen. Punken över kampsångerna.

- Det handlade om att frigöra sig från proggrörelsens ideal. Den nya konsten såg annorlunda ut och var inte längre lika politisk, men den hade en tydlig vitalitet. Staden var viktigare än landet, och inspiration kom från konstcentra som Berlin och New York, säger Ola Åstrand.

Även datorer och video gjorde sina första intåg på konstscenen.

- Det syns i flera av konstnärernas arbeten. Till exempel ett textilt verk där mönstret är uppbyggt som pixlar eller så är formerna spetsiga och hårda på ett nytt sätt, säger han.

Ungefär ett 50-tal konstnärer får plats på utställningen. Sammanlagt visas nästan 350 olika verk. Urvalet är Ola Åstrand och Ulf Kihlanders eget. De poängterar att de valt bort flera parallella strömningar som också existerade under samma tidsepok.

- För oss var det här en viktig period. Vi var mellan 15 till 25 år gamla. Det är de åren man formas som människa och det var då vi själva började som konstnärer. Det är vår bild av den här tiden som vi väljer att lyfta fram med utställningen, säger Ulf Kihlander.

De ger exempel på några verk som de tycker representerar perioden särskilt väl. På det översta av utställningens våningsplan finns tre fotografiska bildserier av den relativt okända konstnären Eva Klasson. De visar intimt fotograferade kroppsdelar. Självutlämnande och aggressivt på en och samma gång.

- Det här är helt fantastisk konst. När vi hittade hennes verk fanns de i ouppackade lådor på Moderna museet, säger Ola Åstrand entusiastiskt och fortsätter:

- Här finns smärta, utsatthet, en stor subjektivitet, fokus på den egna kroppen och en särskild hårdhet. Allt som är väldigt typiskt för den period som Eva Klasson verkade i.

I ett avgränsat rum en trappa ner visas konstnärsgruppen Lokes installation, eller tablå som det också kallas, "Människor i rum" från 1985. I rummet befinner sig en man, en gravid kvinna och ett barn. Det är dammigt, instängt och, som Ola Åstrand säger, väldigt "Norénskt".

- Vi ska inte glömma att även Lars Norén slog igenom under de här åren. Lokes verk är både klaustrofobiskt och psykoanalytiskt, konstaterar han.

Att flera av konstnärerna är ganska okända för den breda publiken är ett medvetet val.

- Kända konstnärer från förr har ju redan fått göra sina retrospektiva utställningar. Det är mycket intressantare att lyfta fram de som är lite bortglömda, säger Ola Åstrand.

Fakta/"Tänd mörkret!"

Visas på Göteborgs konstmuseum från den 4 oktober till den 6 januari. Går sedan vidare på turné.

Utställningens namn är hämtat från ett manifest av poet- och konstnärsgruppen Vesuvius.

Några av de medverkande konstnärerna är Kristina Abelli Elander, Renate Bauer, Stig Danielsson, Johan Donner, Leif Elggren, Gittan Jönsson, Stefan Karlsson, Tuija Lindström, Joakim Pirinen, Olof Thiel, Wallda-gruppen och Eva Zettervall.

Fakta/"Tänd mörkret!" på turné

Millesgården på Lidingö, 20 januari - 30 mars, 2008

Växjö konsthall, 6 april - 1 juni, 2008

Ystads konstmuseum, 14 juni - 24 augusti, 2008

Länsmuseet Gävleborg/Gävle konstcentrum, 6 september - 26 oktober, 2008

Jamtli, Jämtlands länsmuseum, 9 november, 2008 - 6 januari, 2009

Konsthallen Luleå, 24 januari - 8 mars, 2009

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.