1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Svensken i det stora blå

Dokumentären "Oceans" med premiär på fredag låter publiken simma med hajar, vandra med isbjörnar och fly undan arméer av marscherande krabbor. Bakom kameran fanns en svensk: undervattensfotografen Eric Börjeson. (TT Spektra)
Nyheter • Publicerad 27 september 2010
Foto: 

Dokumentären "Oceans" låter publiken simma med hajar, vandra med isbjörnar och fly undan arméer av marscherande krabbor.

Bakom kameran fanns en svensk: undervattensfotografen Eric Börjeson.

Den som en gång sett en "sardine run" utanför Sydafrika, om än på bio, kommer aldrig att se havet med samma ögon igen. Miljontals sardiner på väg norrut, i sju kilometer långa stim, stoppas av hungriga delfiner, sjöfåglar, hajar, makrillar. Delfinerna skrämmer ihop dem till gigantiska bollar. Sedan är de ett lättplockat byte.

Scenerna från Sydafrikas sardine run är filmade av Eric Börjeson, en av landets främsta undervattensfotografer. "Jag hade aldrig trott att naturen kunde vara så intensiv", säger han.

Den stora frågan är: Hur kunde de komma så tätt inpå livet i oceanerna?

Eric Börjesons pappa hette Bengt och var pionjär inom undervattensfotografin på den tiden då man fick limma ihop plexiglas för att bygga egna vattentäta kamerahus. Bland annat filmade han bärgningen av regalskeppet Vasa.

Eric Börjeson simmar i pappans kölvatten och har bland annat gjort undervattensscenerna i "Låt den rätte komma in" och "Vendetta". "Oceans" är hans största dokumentärprojekt.

Tre gånger på senare år har sardinerna uteblivit från Sydafrika. En teori är att det beror på stigande vattentemperaturer. "Oceans" tar förstås också upp miljöhoten mot haven, men Eric Börjeson är optimistisk.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.