1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Svensk tv får bakläxa av EU

Sverige når inte upp till EU-kommissionens direktiv när det kommer till att sända europeisk tv, och uppmanas nu till bättring. Enligt direktivet ska 50 procent av tv-utbudet bestå av program som producerats inom EU. (TT Spektra)
Nyheter • Publicerad 23 september 2010

Sverige når inte upp till EU-kommissionens direktiv när det kommer till att sända europeisk tv, och uppmanas nu till bättring. Enligt direktivet ska 50 procent av tv-utbudet bestå av program som producerats inom EU, en siffra som för Sveriges del landar på 43 procent, uppger nyhetsbyrån AFP.

Bara Slovenien (44,6 procent) och Cypern (30 procent) är sämre i EU.

EU-kommissionen uppmanar nu Sverige, Cypern och Slovenien att uppmuntra sina tv-bolag att visa mer tv producerad inom EU och främja de mindre nischkanalerna som har svårt att nå EU:s krav.

Ett EU-direktiv är bindande för EU:s medlemsstater och följer inte Sverige uppmaningen kan EU-kommissionen kommer att driva ärendet vidare.

Danmark är bäst på europeisk tv - där är 84,8 procent av tv-programmen producerade i något av EU:s 27 medlemsländer. Genomsnittssiffran för hela EU är 63 procent.

EU-kommissionen kommer vartannat år med en rapport om europeisk tv. Årets rapport går igenom tv-utbudet 2007-2008.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.