1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Stallone avslutar med Rocky och Rambo

Sylvester Stallone ser slutet på sin skådespelarkarriär. Efter premiären på Rocky Balboa har han bara en roll kvar att spela - i den sista Rambofilmen.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2007

Sylvester Stallone presenterar Rocky Balboa för europeisk press på onsdagen, Muhammad Alis 65-årsdag. Och mannen som skapade den störste filmboxaren passar på att hylla den kanske störste verklige boxaren med ett erkännande: Ingen Ali, ingen Rocky.

- Jag hade aldrig kunnat hitta på karaktären Apollo Creed (Rockys motståndare i de två första filmerna) om det inte vore för Ali. Han var en stor inspiration och på hans födelsedag vill jag tacka honom. Men den allra störste boxare som levt var Sugar Ray Robinson, en man som var lika bra på att ge smällar som på att ta emot dem.

Höjdpunkt på karriären Rocky Balboa har redan blivit en oväntad succé och gett Sylvester Stallone en ny vår. Det är tydligt när han tar emot pressen i London. Den siste actionhjälten är avslappnad, glad och överraskad.

- Jag kan säga att höjdpunkten på min karriär inföll i går kväll (på premiären i London). Att se så många människor på premiären och på gatorna utanför, och speciellt så många unga människor. För en gammal man som jag är det bara... wow!

Sylvester Stallone kallar den sjätte och sista Rockyfilmen för en "naturens cineastiska nyck".

- Jag hade förstås inte kunnat tänka mig det här för 30 år sedan, när den första Rockyfilmen kom. Men bara för några år sedan var det också helt osannolikt. Folk tyckte att det var en helt galen idé, men ibland är det tydligen bra att följa galna idéer.

Ansågs vara passé För det var långt ifrån självklart att det skulle bli en sista Rockyfilm. Efter ett par konstnärligt misslyckade uppföljare, och efter att Rocky gått in i femtioårsåldern (Stallone själv är 60), fick han nobben från filmbolaget MGM. Han säger att Rocky Balboa var ännu svårare att finansiera än den första filmen när han var helt okänd.

- Rollfiguren ansågs passé, jag ansågs passé. Den första filmen var åtminstone billig och bolaget kunde ta risken. Nuförtiden tar bolagen inga risker. "Kan vi sälja en 59-årig boxarföredetting?" Men hela poängen med filmen är att folk inte måste vara föredettingar fastän de känner sig så.

- Så blev MGM-chefen ersatt, och osannolikt nog kom den nye chefen in på samma restaurang i Mexiko där jag satt och tyckte synd om mig själv. Jag berättade att jag skrivit ett Rockymanus. "Får jag titta på det", sa han och tog hem det. Hans fru läste det och började gråta. Så underskatta aldrig kvinnans roll i boxningen.

Hård träning för Stallone Rocky Balboa skiljer sig på många sätt från de andra uppföljarna. I dag medger Stallone själv att han ångrar ett par av dem, framför allt Rocky V.

- De var ofta alltför fokuserade på själva matchen. Vi manipulerade publiken med musik och klippning och det var på bekostnad av historien. Den första filmen var en enkel berättelse, 90 procent var icke-action. Dit ville jag komma tillbaka.

Alla boxare vill komma tillbaka, men det krävs hård träning. Rocky är inget undantag.

- Det var helt grymt. Jag är ingen duvunge längre. Scenerna från gymmet är på riktigt och fanns där för att jag ville understryka hur jobbigt det är att kämpa sig tillbaka. Varje dag fick jag en ny skada. Bland annat knäckte jag knogarna och bröt två tår.

Rambo återvänder hem Nu börjar Sylvester Stallone se slutet på sin långa skådespelarkarriär. Men ett stort projekt finns kvar: att pumpa liv i hans andra 1980-talsikon, den kontroversielle Vietnamveteranen John Rambo.

- Ja, jag bestämde mig för att skildra en mörk rollfigur efter Rockys ljusa. Rambo bor i Fjärran Östern nu och är desillusionerad, han tycker sig ha kämpat för en bättre värld, men ser hur allt bara blir sämre. Den sista filmen blir hans resa hem.

- Efter det har jag inte så stora förhoppningar om att agera igen. Det bästa har nog kommit och gått. Jag ska nog hålla mig till att skriva och regissera. Men det är klart... En stor maffiaroll skulle jag inte tacka nej till.

Rocky Balboa hade svensk premiär på fredagskvällen.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.