Snart premiär i hemstaden
Pjäsen görs av nya teater Off Stockholm med Joachim Mostberg från Karlskrona och Maciek van de Graaf i huvudrollerna. Den 12 maj ges föreställningen på Konserthusteatern i Karlskrona.
Anne-Li Ramirez, som är uppvuxen i Karlskrona, skrev manus och regisserade När far har somnat in i sitt rus, i Karlskrona. Den handlade om 17-åriga Tova och hennes liv med en alkoholiserad far och byggde delvis på Ramirez egna barndomsupplevelser.
Inlåst på anstalt
Den nya pjäsen handlar om hur det är att sitta inlåst på en sluten anstalt, om den frihetsberövade människans vardag och framtidstro. Anne-Li Ramirez har skrivit manuset till Beauty in cell bars tillsammans med Jan Jönsson . Hon står för regin.
Anne-Li Ramirez sade i en intervju i BLT i höstas att hon vill arbeta med människors utsatthet. Att "konstnärens viktigaste funktion är att öppna vägen till förståelse".
Hon har sin bakgrund i dansen och låter ofta kroppen tala.
Ny teater
Anne-Li Ramirez har varit konstnärlig ledare på teater Culpa i Stockholm, den teater som satte upp När far har somnat in i sitt rus. Teater Culpa har nu bytt namn och heter Off Stockholm med hemmascen på före detta biograf/teatern Kaskad i Blackeberg, en förort till Stockholm. Premiären blir dock på Boulevardteatern i Stockholm. Detta är Off Stockholms första föreställning.
Fångar som skådespelare
Jan Jönsson har också arbetat med utsatta människor, men på ett annat sätt än Anne-Li Ramirez. Under 1980-talet blev han ombedd att sätta upp ett drama på Kumla och valde Samuel Becketts I väntan på Godot.
Kumlauppsättningen hade premiär på Göteborgs Stadsteater. Men under en senare turné med samma föreställning blev det rabalder. Fångarna rymde från teatern!
Beckett telegraferade
Samuel Beckett fick höra talas om uppsättningen och telegraferade till Jan Jönsson. Han bad honom komma till Paris. Efter mötet kom en inbjudan om att sätta upp I väntan på Godot på fängelset San Quentin i San Francisco. I två år arbetade Jan Jönsson på fängelset med några av livstidsfångarna. Tungt beväpnad personal vaktade repetitionerna. Premiären 1988 väckte stor uppmärksamhet. Inte minst inom teatervärlden
Jan Jönsson har också gjort en världssturné med monologen Stunder av verklighet. En monolog på upp till åtta timmar där han berättar om sina två fängelseuppsättningar och sina möten med Samuel Beckett. Stunder av verklighet har turnerat i Sverige och utomlands sedan 1989.