1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Smart val, bra val"

Nyheter • Publicerad 29 januari 2013

Smart val, bra val

När en programledare gjort sina ”tre stora”, Guldbaggegalan, Idrottsgalan och Melodifestivalen så kan han eller hon gå i pension eller möjligtvis signa ett livstidskontrakt som trallande mupp i Så ska det låta.

Större kan man inte bli.

Om man nu inte råkar ha turen (och talangen) att vara ”på tapeten” just det året som Sverige arrangerar Eurovision Song Contest, ESC. Petra Mede var ett lika överraskande val den här gången, som när hon utsågs till programledare för den svenska schlagercirkusen 2009. Jag älskade henne då, men alla gjorde det inte.

Nu hoppades jag på en duo, en kvinna och en man. Mitt hetaste – och fullt seriösa – tips var Måns Zelmerlöv och Marie Serneholt. Båda lagom folkliga och söta som sagornas prinsar och prinsessor. Dessutom ett ex-par. Kommentatorerna runt om i Europa hade fått något att snacka om. De kunde till och med poängtera att Marie ”minsann var en stjärna en gång, i ett band som spelade Abbacovers och förra året var hon med i de svenska uttagningar till ESC. Tyvärr hade hon en av historiens sämsta bidrag.”

Jag vet hur mycket Måns och hans bländvita leende ville stå där och älska kameran.

Men Petra Mede är ett så mycket bättre val. I synnerhet tillsammans med den mer osynlige programledaren, manusförfattaren Edward af Sillén, vars bitska bisittar-kommentarer i SVT-sändningen är ESC- finalens stora behållning.

”Men vad ska hon skämta om?”, var den stora frågan i går.

Måste hon vara rolig? Vem har sagt att ESC-finalen är en ståuppgala. Se bara förra året. Gick program- ledarnas skämt hem i stugorna? Och var det över huvud taget lagligt att röka så många suspekta plantor innan man ställde sig på scen?

Men om hon nu måste vara härligt syrlig och vass, så hoppas jag att hon tar till några enkla knep som alltid funkar.

Självironi.

Människors svagheter och nojjor, oavsett nationalitet.

I grund och botten är vi alla paranoida nervvrak.

Och så gillar vi bajshumor. Den enda humorn som till 100 procent förenar människor världen över, ja – till och med invånarna i Vatikanstaten, är sex- och prutthumor. Det är sant. Fast kanske lite tragiskt.

Hur som helst – Petra Mede kommer leda galan med bravur även om långt ifrån alla kommer dyrka henne. Men ärligt talat – vem bryr sig om programledarna i ESC-finalen? Är det någon som någonsin älskat dessa figurer?

Att Petra Mede inte är känd i Europa spelar väl ingen som helst roll.

Vi kan väl inte skola om Björn Borg eller Agnetha Fältskog till programledare. Och inte hade det funkat att ha en ljusskygg programledare via länk från villan på Lidingö?

Men Darin ? Jo, jag hade så gärna sett Darin som musikalisk och bedårande sidekick till Petra Mede.

Eller varför inte Johan Glans. Han kunde dra sin historia om dottern som bajsade i badkaret.

För vad än SVT säger så tror jag det finns en joker i leken. Ännu en programledare. Det ligger i luften. Och märkligt nog har Magnus Betnér, denna überliberale anarkist, inga bokade gig under Eurovision-veckan i Malmö.

Jag tror bestämt också att Zlatan är ledig.

Tills vidare:

Bra val, SVT. Smart drag.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.