1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Schumanns liv skildras lidelsefult

Nyheter • Publicerad 28 april 2003

Musik:

Schumanniana - fragment av kärlek

-Komposition:

Musik av Robert Schumann

och Stefan Klaverdal

-Musiker:

Anders Kilström, piano

Ginestrakvartetten:

Peter Skoog, violin

Michael Nielsen, violin

Jan Svensson, viola,

Charlotte Edin, violoncell

-Plats:

Marinmuseum, Karlskrona

Livet är en strid, önskar moster Amalia! Det är bröllopstelegrammet som i högsta grad personifierar Robert Schumanns liv. Superromantikern Schumann lämnade i sin musik ut sig helt och hållet. "Schumanniana - fragment av kärlek" är programmet med Anders Kihlström, piano, och Ginestrakvartetten, som framför den kända pianokvintetten opus 44.

Stefan Klaverdal, född 1975, har komponerat "The life of Robert Alexander for stringquartet and piano" i samarbete med Ginestrakvartetten och har inspirerats av den dramatiska kärlekssagan mellan Schumann och hustrun Clara, en av tidens främsta pianosolister.

Men först Kreisleriana Op. 16 Fantasien, en svit med korta stycken med alla stämningslägen och tempon. Här visar pianosolisten Anders Kilström att han tillhör våra främsta svenska pianister med temperamentsfullt spel samt utmärkt timing och dynamik.

I Stefan Klaverdals musikaliska biografi över Schumann hör jag för första gången stråkkvartetten Ginestrakvartetten, en synnerligen angenäm bekantskap. Klaverdals musik har ett friskt, intensivt drivande tonspråk med enorma språng och stora intervaller.

De Schumannska skalorna interfolieras med tremolon och flageoletter och tenderar ibland att bli bombastiska. Det är lidelsefullt och dramatiskt.

Ginestrakvartetten gör skäl för epitetet "ett skimmer, en frisk vind och ett underbart tillskott i musiklivet" och tillsammans med Anders Kihlström levandegjorde man Robert Schumanns melodiösa, harmoniskt intressanta, tekniskt krävande och briljanta Pianokvintett opus 44. Till sist en prestation av cellisten Charlotte Edin, som med några dagars varsel ersatte ordinarie insjuknade cellisten Anna-Stina Mühlhäuser.

Lars Fryksén

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.