1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Sabaton är redo för ännu ett tungt segertåg

Fyra medlemmar stack.Sångaren, låtskrivaren och frontfiguren Joakim Brodén och managern och basisten Pär Sundström gav inte upp.Tvärtom.Resan mot stjärnorna och världens största rockscener fortsatte.
Nyheter • Publicerad 15 maj 2014
Hjältar. Sabaton släpper nu sitt nya album Heroes och beger sig sedan ut på en världsturné fram till och med 2016. I sommar spelar det populära hårdrocksbandet från Falun i Brunnsparken, Ronneby.
Hjältar. Sabaton släpper nu sitt nya album Heroes och beger sig sedan ut på en världsturné fram till och med 2016. I sommar spelar det populära hårdrocksbandet från Falun i Brunnsparken, Ronneby.Foto: Nuclear Blast

I morgon släpper Sabaton sitt nya album Heroes. Och när BLT snackar med basisten Pär Sundström så avslöjar han snabbt att trycket på Sabaton är hårt. Och ska så vara.

–  Förr satt vi dagarna innan skivsläpp och snackade med två svenska journalister och en reporter från en fransk ­radiostation. Den här helgen har vi minst 48 bokade intervjuer, men det är fantastiskt kul att sitta här och prata ­Sabaton, säger Pär Sundström.

Sabaton från Falun är numera landets mest kända och folkliga hårdrocksband. De har fans från fyra till 97 år.

Anledningarna till framgångarna flera, men är absolut sångaren Joakim "Jocke" Brodéns karisma på scen.

Men bandet har inte fått någonting gratis, som det brukar heta.

–  Jag vet att det är en sliten klyscha, men vi har ta mig fan jobbat hårt. Det finns inga genvägar, det är faktiskt så, och vi har i princip varit på turné i 15 år nu, säger Pär Sundström.

Många trodde att Sabatons dagar var räknade när fyra medlemmar valde att lämna bandet för två år sedan.

Pär Sundström vill inte gå in på detaljerna kring avhoppen, men berättar gärna att Sabaton aldrig varit bättre och mer tajta än nu.

–  Allting gick snabbt och smidigt i studion. Inget tjafs, inga bråk, bara fullt fokus. Jag tror aldrig det varit så smärtfritt att spela in ett album tidigare. Viktigast för oss har alltid varit att behålla vår grundstomme, det vill säga musiken, texterna, låtarna. Och det är fortfarande Jocke som sjunger och skriver alla låtar. Det är få band som är intakta år efter år och vi höll trots allt ihop i tolv år, innan det var dags att skiljas, säger Pär Sundström.

Att Pär Sundström och Joakim Brodén alltid haft starka viljor och tydliga mål med ­Sabaton är ingen hemlighet.

Ambitionerna är högre än någonsin.

Sabaton släpper nu sitt nya album Heroes och beger sig sedan ut på en världsturné fram till och med 2016.

–  Jocke och jag har alltid haft en plan för Sabaton. Vi ska framåt. Vi ska bli större. Det kanske sticker lite i en del människors ögon, men de som känner oss vet också att vi är som folk är mest. Vi ställer inte till med bråk, är sjyssta och städar till och med ­logen efter spelningarna.

Helyllegrabbar, med andra ord. Åtminstone så länge allt går enligt planerna. Och det går bra för Sabaton just nu.

–  Många trodde, eller hoppades till och med, att förra skivan, Carolus Rex, skulle floppa, men den sålde platina och är en av tidernas mest sålda hårdrocksskivor i Sverige. Men framgångarna gjorde att vi höjde ribban. Nu ska vi ta mig fan lyckas i USA också. Men det är tufft. Man får giga sig hela vägen upp. Det är gig och åter gig som gäller för att göra sig ett namn i USA.

Det spelar med andra ord ingen roll att Sabaton spelat inför en halv miljon människor i Polen eller varit förband till Iron Maiden på en rad arena– och stadiumkonserter. Att härska på de största rockscenerna i Europa garanterar ingenting på andra sidan Atlanten.

– Men vi ger oss inte. Nu har vi en världsturné som pågår till och med 2016 och förhoppningsvis lär det hända saker. Dessutom är vi otroligt stolta över vårt senaste album.

Heroes är ännu ett konceptalbum. Temat den här gången är verkliga historier om hjältedåd under andra världskriget.

En låt handlar om polacken Witold Pilecki, som frivilligt blev fånge i Auschwitz.

–  Han ville avslöja förintelsen genom att vittna om vad som hände i ett koncentrationsläger. Det krävs mod att göra en sådan sak och det är dessa hjältar vi ville lyfta fram på Heroes. Krigets hjältar. De som sällan eller aldrig hyllas.

Tilläggas ska att musikaliskt handlar det inte om några överraskningar. Sabatons numera patenterade slagsfältsrock är sig lik. Fansen lär inte bli besvikna. Ej heller de som väntar på bomber, granater och fyrverkerier under sommar–turnén, som når Brunnsparken i Ronneby den 8 augusti.

–  Det är en turné vi kämpat för under många år. Vi har gjort festivaler, sporthallar och klubbspelningarna. Ställen som ofta haft ­åldersgräns på 18 år. Nu får vi göra utomhusspelningar där alla är välkomna. Det blir vårt största scenbygge någonsin och en bombatisk show få lär glömma.

Ett av förbanden är Raubiter från Haparanda. Ett band vars medlemmar står på samma trygga jord som Sabaton. Trots en hård och explosiv framtoning på scen.

–  Det är klart vissa tycker att man är kaxig, men de som känner oss vet hur ödmjuka vi är. Jobbar man med musik så måste man veta att det är fansen, de som köper dina skivor och kommer till konserterna, som gör att du kan fortsätta med det du älskar att göra. Det är så enkelt. Vi har också träffat på musiker och ­artister som verkar tro att de bor på en annan planet. Och det är bara så jävla tragiskt, säger Pär Sundström.

Sabaton och publikens gemensamma kärlekshistoria lär fortsätta under och efter sommarens segertåg genom Sverige och vidare ut i Europa och världen.

Men någon spelning på Sweden Rock Festival blev det aldrig i år.

– Det var faktiskt ett tag sedan vi spelade där. Vi höll i nationalsången ett par gånger, men vi vill gärna göra en riktig konsert igen. Vi längtar tillbaka. Skriv gärna det.

Joakim Brodén – sång

Pär Sundström – bas

Chris Rörland – gitarr

Hannes van Dahl – trummor

Thobbe Englund – gitarr

31/7 Stenungsund – Nösnäsvallen

2/8 Varberg – Fästningshörnan

7/8 Borgholm – Borgholms Slottsruin

8/8 Ronneby – Brunnsparken

9/8 Trelleborg – Östervång

16/8 Falun – Sabaton Open Air

21/8 Uppsala – Vaksala Torg

22/8 Norrköping – Folkets Park/Borgen

23/8 Karlstad – Mariebergsparken

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.