1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

S vill ha rot-avdrag för kulturen

I valrörelsens elfte timme presenterar Socialdemokraterna sin egen kultur- och mediepolitiska plattform. "Vi har släppt nyheter hela tiden, dessutom har vi haft en rödgrön process parallellt", säger Leif Pagrotsky. (TT Spektra)
Nyheter • Publicerad 8 september 2010
Foto: 

I valrörelsens elfte timme presenterar Socialdemokraterna sin egen kultur- och mediepolitiska plattform.

Det viktigaste förslaget är den extra miljard till kulturbudgetens i dag 6,4 miljarder kronor som de rödgröna partiledarna lade fram i Almedalen i somras. Vad ska då kulturmiljarden användas till? När Socialdemokraterna elva dagar före valet, lägger fram sitt samlade kultur-och mediemanifest är det mesta redan känt, dock inte allt. Bland nyheterna finns mer kultur på äldreboenden, på arbetsplatserna, inom vården men också inom den ordinarie skolundervisningen.

Ökat ekonomiskt stöd ska ges till fria teatergrupper och till amatörkulturen. I tider av ekonomisk nedgång föreslår partiet, förutom förnyat access-stöd, ett rot-avdrag särskilt anpassat för vård av kulturarvet.

Mer uppseendeväckande är kanske att nu även Leif Pagrotsky talar om att utveckla entreprenörskapet inom kulturlivet.

Inom mediepolitiken vill Socialdemokraterna bland annat modernisera presstödet till att gälla även digitala medier. Den kommersiella radion ska kunna få tillstånd att göra nationell radio, inte bara regionala sändningar som i dag.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.