GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Rubrik saknas

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2001

Fotografen Albert Wiking beskrev med framgång kända svenskars förhållanden till alkohol i Eldvatten.

I utställningen Rött låter han människor associera till färgen.

- En så enkel fråga ges ofta intressantare svar än om jag frågat om meningen med livet.

Rött, mellan kärlek och revolution är andra delen i Lundafotografen Albert Wikings utställningstrilogi, som så småningom kommer att avslutas med erotiska fotografier som avhandlar "döden och passionen".

Den första delen i trilogin var den mycket uppmärksammade Eldvatten (som nu visas på Blekinge museum i Karlskrona), där kända personer porträtterades och i vidstående texter berättade om sitt förhållande till alkohol.

Utställningen och boken Eldvatten rönte stort intresse och uppskattning, men den tog också knäcken på Albert Wiking.

Han letade inte direkt efter ett nytt fotoprojekt men sprang på det av en slump då han blev uppringd av en ung man, Oscar Edlund, som var studentaftonförman på Lunds universitet. Studentaftnar är en lundensisk tradition sedan 1905.

Genom åren har alla från Josephine Baker, Ella Fitzgerald och Jimi Hendrix till Carl Bildt, Ingvar Kamprad och Birgit Nilsson varit här. Och studentaftnarna hade en speciell plats i Albert Wikings hjärta, det var där han började sin fotokarriär.

- Som 15-åring lurade jag i väg Olof Palme på en fotosession efter att han pratat på en studentafton. Efter en lång stund undrade han vem jag jobbade för. När jag sa "ingen" skrattade han och sa något om att "du kommer att gå långt".

Albert Wiking kände igen sig själv i Oscar Edlunds entusiasm och blev på så sätt officiell studentaftonfotograf, trots att han var utbränd och ovillig att engagera sig i ett större projekt.

- Just därför var de här korta mötena perfekta. Ett ögonblicks arbetsglädje var allt som behövdes. Skillnaden är stor mot de noggrant arrangerade bilderna i Eldvatten. Men Albert Wiking kände ändå att han ville få ut mer än ett par snapshots från dessa möten.

Han avskyr fotografi för fotografiets skull, han har alltid velat se bilden som ett redskap. Han söker därför teman eller sammanhang som säger något mer än det enskilda porträttet.

Denna gång lät han inte bara samtliga fotografier gå i rött, utan samtidigt fråga vad personerna associerar med rött.

- Det är en konkret fråga. Samtidigt säger svaren mycket om personerna, jag är säker på att en psykoanalytiker skulle säga detsamma. Varför svarar Ulf Lundell "vaginala muskler" och drottning Silvia "kärlek"?

Utställningen Rött, mellan kärlek och revolution pågår på Kulturen i Lund till och med 14 oktober. Därefter kan den ses på Kulturhuset i Stockholm 19 oktober-25 november och på Arbetets museum i Norrköping 1 december-3 februari. (PM)

Texter: Johan Malmberg

****

Det här tänker några av de avporträtterade på då de hör eller ser rött:

Drottning Silvia: Kärlek

Alice Babs: Kärlek

Ernst Billgren: Frukt

Carl Bildt: Dammig vänster

Maria Pia Boëthius: Utmaning

Ray Charles: Solen

Jörn Donner: Rebell

Jonas Gardell: Philip Morris

Günter Grass: Arbeiter bewegung

Barbara Hendricks: Hot

Torgny Lindgren: Slaktarblod

Kristina Lugn: Ingenting

Ulf Lundell: Vaginala muskler

Henning Mankell: Vrede

Asrin Mohamadi: Sovjet

Jan Boris Möller: Ferrari

Birgit Nilsson: Rosor

Belinda Olsson: Klasskamp

Suzanne Osten: Sammet

Björn Ranelid: Ideologi

Gudryn Schyman: Hjärta

Peter Wallenberg: Nyponsoppa

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.