Romers historia i bilder
Ett folk utan land, en tusenårig kamp mot förtryck och en amerikansk president med romska rötter. Under ett år ska utställningen "Romer och resande - bortom romantik och plåga" visas på Malmö museer.
- Det är ju väldigt viktigt att berätta om stenåldern och medeltiden, med det är väldigt gråa utställningar. Här är det allt annat än grått, säger Domino Kai, dramapedagog och rom som arbetar med utställningen.
Inför invigningen 9 november reser han runt på skolor och pratar med barn som han senare ska guida på museet. Inom en vecka efter museibesöket ska han träffa klasserna igen, för att diskutera utställningen.
- Det är första gången ett nationellt museum tar ett sådant här ansvar, säger han. Det är en signal till övriga landet och ett ställningstagande som det verkligen var dags för.
- Jag tycker att det är superhäftigt att få vara med från början.
Utställningsföremålen och bilderna kommer från Nordiska museet, Danmarks nationalmuseum och privatpersoner. Smycken och dräkter visas tillsammans med fotografier, bland annat på romer i Finland i början av 90-talet och romska barn i dagens Rumänien.
- Det är barn som får leva i misär, de har inga mänskliga rättigheter alls. Men ändå ser man den otroliga glädjen i barnens ansikten, och gemenskapen.
- Blir man inte rörd eller får något slags eftertanke av dem då vet jag inte vad som måste till, säger Domino Kai.
Fokus för utställningen är romernas situation under folkhemstiden då det svenska välfärssamhället byggdes upp medan romerna stängdes ute. Men man berättar också om romers och resandes kultur och historia, om gruppens situation i dag och om kända personer med romskt påbrå. Visste du att till exempel Bill Clinton har romska rötter?
Den som betytt mest för svenska romers situation under andra halvan av 1900-talet är författaren Katarina Taikon (1932-1995).
I nästan ett helt rum hyllas hon, bland annat med en fotoserie som visar kampen som slutade i seger - ett synliggörande av romerna i Sverige. Hon är mest känd för sina självbiografiska barnböcker om zigenarflickan Katitzi men debuterade 1963 med boken "Zigenerska".
- Den var starten på hela debatten och opinionen, säger Domino Kai. Nu har vi haft minoritetsstatus sedan december 1999 - utan "Zigenerska" tror jag att vi hade fått vänta 20 år till innan vi fick bostäder, rätt till arbete och utbildning, tillgång till den sociala välfärden. Hon fick stort gehör eftersom hon kunde skriva ner allt som hon gick igenom och kände.
I Sverige finns det uppskattningsvis mellan 20 000 och 25 000 romer och något fler resande. Ett av målen med utställningen är att skapa en grund för ett nationellt romskt museum.
Domino Kai hoppas utställningen ska motverka fördomar ("som att alla romer stjäl") och skapa möten mellan romer och andra svenskar.
Jag hoppas att de som ser utställningen ska få med sig en tanke och en känsla att de inte behöver vara rädda. Romer är vanliga människor som alla andra. Jag tycker att det är väldigt viktigt att romer och andra möts. Att de går ut med mindre rädsla och mer kunskap, säger han.
"Romer och resande - bortom romantik och plåga" pågår mellan den 9 november i år och den 7 november nästa år på Malmö museer på Slottsholmen. (PM)
Karin Svensson