1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Rockers

Fem personer med fem olika viljor. Mandylion skapar musik med motsättningar. Musik som är både är lugn och rockig...
Nyheter • Publicerad 26 oktober 2001

ALLT BÖRJADE FÖR ungefär tre år sedan. Sedan dess har medlemmar kommit och gått, men i dagsläget är medlemmarna i Karlshamnsbandet Mandylion helt nöjda med sammansättningen.

- Vi har väldigt skilda personligheter, säger Andreas Pettersson, en av bandets två gitarrister.

- Men det är bara en tillgång. Hade det inte varit för bandet hade vi nog aldrig umgåtts, men nu har vi blivit ett sammansvetsat gäng.

Roy Erlandson är gröngölingen i bandet. Han är basist sedan två månader. Han anser sig vara van vid lite hårdare tongångar i de band han tidigare varit med i.

- Jag var faktiskt lite skeptisk till Mandylion först, erkänner han. Men det var innan jag hörde deras demo. Det räckte med att lyssna igenom den ett par gånger; musiken gick rakt in!

Musiken beskriver de som lugn och melodiös men samtidigt tung och rockig.

- Många får en felaktig bild av oss när de ser oss. De tror att vi är mer hårdrock och svårlyssnade än vad vi i själva verket är, säger Andreas.

Emilia Franke, bandets vokalist, tror att det är gamla fördomar som hänger kvar. Vissa av medlemmarna har varit med i tyngre band och därför tror många att man bara spelar sådan musik. Nu försöker de i stället att rikta sig till en så bred publik som möjligt och hoppas samtidigt att deras musik kan fungera som en inkörsport till hårdrocken för de som tidigare har varit skeptiska till den genren.

HITTILLS HAR MANDYLION släppt två demos och en tredje är på gång. Den senaste släppte de dock enbart i promotionsyfte. De har ännu inte skickat den till så många skivbolag och inte fått något svar från dem.

- Vi har dock fått bra respons från annat håll, berättar trummisen Markus Sjöqvist. Vi har skickat den till många fanzines, vilket är en viktig grund, som många band glömmer bort.

Det tjeckiska fanzinet Krasniy gav senaste demot 10 av 10 och förra fick 9.

- Recensenten grät när han hörde oss, säger gitarristen Mattias Svensson med ett skratt.

De har även spelats av en radiostation i Brasilien.

JUST NU BOR inte Markus i Karlshamn men är på väg att flytta tillbaka. Å andra sidan är Mattias på väg bort. De träffas dock och repar så ofta som möjligt och om det krävs kommer Mattias att flytta hem igen. För det är på musiken han vill satsa i grund och botten. Och de andra håller med; bandet betyder mycket för dem alla.

Deras senaste spelning gjorde de på Kulturnatten i Karlshamn. Det var den första för Markus och Roy i Mandylion och den första för bandet i övrigt i år. De tycker det gick bra för att vara första spelningen tillsammans.

- Vi vill bara spela live om allt är perfekt, säger Emilia. Känner vi att vi inte har repat ordentligt och inte är tillräckligt tajta så får det hellre vara. Vissa band tackar ja till alla spelningar de får, men då finns en risk att man blir uttjatade och att alla spelningar inte är hundraprocentiga. När vi väl är på scen vill vi ge allt!

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.