1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Rikt utbud för konstintresserade i höstmörkret

Nyheter • Publicerad 23 oktober 2001

Sverige utanför Blekinge bjuder just nu på flera olika sorters utställningar.

I Malmö Konsthall ställer den tyske målaren Bernd Koberling ut. Han har levt större delen av sitt liv i Berlin. Sedan många år har hans sökt storstadens motsats och funnit den i Lapplands fjällvärld. Utställningen i Malmö är Koberlings första separatutställning i Sverige (11 november).

På Kalmar konstmuseum pågår utställningen Till bords av Birgitta Watz (till 25 november).

Moderna museet i Stockholm, som för några veckor sedan öppnade sin utställning med Fernando Boteros populära naiva målningar av klotrunda människor, räknar med många besökare. Den utställningen pågår till 13 januari.

Ystads konstmuseum har en utställning på gång med titeln "Jag och min julgran" (11 november - 3 februari). Här har den holländske fotografen Bert Teunissen helt enkelt porträtterat människor tillsammans med deras pyntade granar. Resultatet säger oväntat mycket om julgransägarnas personligheter.

Östasiatiska museet i Stockholm lanserar i utställningen Text och Subtext med 22 kvinnliga konstnärer från Asien (till 25 november).

Liljevalchs konsthall i Stockholm visar upp den oberäknelige Dan Wolgers i helfigur (till 6 januari), medan Dalslands museum har satsat på en retrospektiv över nationalromantikern Karl Nordström (till 6 januari) och Sundsvalls museum ställer ut Margareta Renbergs drömlika verk (3 november - 2 december).

Det nystartade Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn väljer att visa den svenske modetecknaren och konstnären Mats Gustafsons akvareller (till 2 december).

För den som är mer intresserad av kulturhistoria och populärvetenskap bjuds flera spännande saker. Historiska museet i Stockholm satsar stort på "Dialog i mörkret" - en utställning som utspelas i nedsläckta lokaler. Enda chansen att hitta fram är att känna och lyssna sig runt i de tre rummen, eller hålla sig tätt intill guiden som är synskadad. Utställningen är producerad i samarbete med Synskadades riksförbund (till mars 2002).

I Kungliga myntkabinettets utställning "Stjärnglans" kommer strålglansen från de medaljer som avbildar filmens stora fixstjärnor. Här finns bland annat medaljer med Charlie Chaplins, Marilyn Monroes och Brigitte Bardots porträtt (till 28 november).

Mer allvarligt syftande är Kulturhuset i Stockholms utställning "Gun nation". Den är gjord av prisbelönte brittiske fotografen Zed Nelson och skildrar hur vanliga laglydiga amerikaner handskas med sina vapen. Bilder från skottlossningen i Littelton och från dödsskjutningarna i Columbine High School finns också med i utställningen (till 6 januari).

I Malmö museers lokal Kommendanthuset visas "Gränslösa minnen", som handlar om vikten av att bevara sina minnen, när man av någon anledning lämnat sitt hemland på oviss tid. Här berättar 20 inflyttade till Malmö, Nottingham och Tampere om sina liv (till 25 november).

Östergötlands länsmuseum vänder blickarna mot grannlandet Danmark i sin kommande utställning. I "Gränsland" visas konst som lånats från nya, pigga konstinstitutionen Arken i Ishöj. Det är verk av 15 danska och nio internationellt kända konstnärer. Sevärda är bland andra Lene Staehrs fotografier av kroppar utsatta för tyngdkraftens verkningar och Christian Boltanskis installation "Les lits" (28 oktober - 9 april).

Sara Ullberg

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.