1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Riksteatern säger upp fyra anställda

Riksteatern måste spara tio miljoner kronor. Fyra personer sägs upp, däribland en av de anställda på teatersajten Nummer. (TT Spektra)
Nyheter • Publicerad 16 september 2010
Foto: 

Riksteatern måste spara tio miljoner kronor. Fyra personer sägs upp, däribland en av de anställda på teatersajten Nummer.

Redan för ett år sedan stod det klart att Riksteatern måste se över sin ekonomi. I regeringens budgetproposition framkom det att anslagen till den rikstäckande teaterinstitutionen ska minskas med tio miljoner kronor från 2011.

När Riksteatern nu börjar skära ned sker det främst på kommunikationsområdet. Det påverkar bland annat den välrenommerade teatersajten Nummer, som har två anställda. På torsdagen varslades Nummers redaktionssekreterare Cecilia Djurberg om uppsägning, vilket innebär att chefredaktören Ylva Lagercrantz blir ensam kvar.

Birgitta Englin, vd för Riksteatern, beklagar åtgärderna, men konstaterar att verksamheten måste effektiviseras:

Det slutgiltiga beslutet om Riksteaterns budget är ännu inte fattat, men Birgitta Englin har valt att agera redan nu utifrån de signaler som regeringen har gett, för att minimera effekterna av neddragningen.

TT Spektra: Hur länge kan man knapra på budgeten utan att den publika verksamheten drabbas?

På Nummer är Ylva Lagercrantz lätt pessimistisk inför framtiden. Hon tror att det kan bli svårt för nätsajten att mäkta med lika många recensioner som tidigare - och ser nedskärningen som ett led i en allmän nedmontering av kulturbevakningen.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.