1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Puch, Dakota, Benny och jag

Nyheter • Publicerad 5 april 2003

l De hette Sonny, Conny och Ronny. Det gjorde alla tuffa killar med fransig jeansjacka, horisontvida blåjeans och långt hår i slutet av 70-talet. Bennys gäng tvättade kalufsen i varm motorolja och sköljde ansiktet med bly och bensin. Ständigt beväpnade med en apelsinstor prilla under överläppen.

Och de körde Puch Dakota - detta grymtande monster till moped.

***

Kungen i gänget hette Benny. Han kom på sin Daktota och slirade till bredvid ett skjul på miljonprogramsområdet där ungdomarna samlades varje vår- och sommarkväll. De 15-åriga mopedkillarna tyckte om att åka berg-och-dalbana med tungorna nerför de halsar som tillhörde byns oemotståndliga flickor. De var tre de också -

Bodil, Anette och Jeanette.

Benny var ihop med alla på en gång. Såklart.

Han var kungen och hade en blå, ständigt vaxad, Puch Dakota. I dag säljer gubben däck i en avlägsen by.

***

Jag fick en Yamaha Yankee på min femtonde bemärkelsedag. Den hade gått 90 mil och glittrade som en fullmåne.

Mopeden, som ett tag var större än livet själv, tog mig till Öland tur och retur, men jag fick varken mustasch eller änglalika flickor. Däremot kände jag mig som Peter Fonda i Easy Rider då jag gled fram.

I 29 kilometer i timmen.

Sköldpaddor kan vara hur söta som helst. Men de får aldrig pussa vackra flickor. Planen var enkel. En kompis, som föddes med smutsiga nagelband, borrade ett hål i något rör. Mopeden blev en hungrig gepard, ett ursinnigt vilddjur, som drack oljeblandad bensin och ångade på i 38 kilometer i timmen - Hallelujah, praise the borrmaskin. Jag körde så snabbt att flickorna inte såg mig. De spatserade gatorna fram med gyllene lockar och lappade jeans och hade bara ögon för de sjungande bönemännen i Herreys, Paul Rein och y-killarna.

***

En dag var moppelivet över.

Det varade en vinter, vår och sommar, men vem kan glömma den första kontakten med asfalt och bensin. Och vägarna - de krokiga, krångliga och oändliga. Det var bara att luta sig tillbaka. Och rulla på till soppan skrek torsk och moppen hostade till och jag blev stående kvar då grabbarna y för länge sedan köpt fallfärdiga hus på auktion, träffat töser på pizzerian i Backaryd och sedan försvunnit ut i skogen för att avla framtidens allra grymmaste moppebarn.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.