Polsk-svensk historia i Kalmar
I morgon, fredag, öppnar Kalmar slott en stor historisk utställning med titeln Tre Kronor och Polska Örnen.
Utställningen belyser svensk-polska förbindelser under trehundra år med start på 1500-talet, från Gustav Vasa och fram till Gustav III. På 850 kvadratmeter kan man betrakta 320 föremål inlånade från tjugotalet museer och institutioner i Sverige och Polen.
Målningar, smycken, mynt, medaljer, fanor och kartor och dessutom vapen och rustningar. Våra relationer till Polen har som bekant inte alltid varit av det välsinnade slaget.
Den svenska invasionen av Polen i mitten av 1600-talet kallades "den svenska störtfloden/syndafloden" av polacker, ord som berättar mycket om våra nationers relation vid just denna tidpunkt.
Många konstskatter fördes till Sverige och ägs i dag av svenska museer. Andra verk vittnar om långt mera vänskapliga förhållanden och om gåvor som utväxlats mellan kungahusen.
Utställningen var en stor satsning när den visades på Kungliga slottet i Warszawa förra våren.
- Professor Andrzej Rottermund från sistnämnda institution är en viktig initiativtagare till utställningen, berättar kulturattaché Piotr Cegielski på Polska Institutet i Stockholm.
Tillsammans med utrikesdepartementet och Kalmar slott arbetade de för att utställningen skulle komma till Sverige. Något som passar väl in i "Polen.nu", en polsk satsning på samarbete med Sverige inom kultur, turism och näringsliv under hela året.
- På det Kungliga slottet i Warszawa visade man 420 verk och till Kalmar slott har ett urval bland dessa gjorts med hjälp av polska kollegor, berättar slottschef Odd Zschiedrich.
Verken fyller alla tillfälliga utställningsytor.
Odd Zschiedrich berömmer projektledaren Lars Andersson som tidigare var utställningschef på Historiska Museet.
Bakom utställningen på Kalmar slott ligger ett intensivt samarbete med utställningsarkitekt, ljussättare, konservatorer och de museer som lånar ut verken.
Sigismunds hästrustning, Erik Dahlbergs panorama över Warszawa, kungaporträtt, målningar från bland annat Lucas Cranach den yngres och Rubens verkstäder - det finns många skatter att titta på för den nyfikne.
Utställningen, som pågår till 31 augusti, får en stilig inramning på Kalmar slott, en av de få platser i Sverige som kan visa en så stor samling.
I Kalmar har Sigismund Vasa verkat, samme Sigismund som valdes till den polska tronen i slutet av 1500-talet. Odd Zschiedrich menar att detta ger en äkthetskänsla till utställningen. Dessutom samarbetar Kalmar och regionen mycket med Polen i dag.
Torun Ekstrand