1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Piraten bjuder in till mogendans

- Piraten var före sin tid. Nog minns man många härliga publikkvällar från gångna tider. Det säger Bjarne Lundqvist, trummis i Flamingokvintetten och dessutom anställd på bokningsbolaget Tonart, som har många av landets stora dansband i sitt stall. När Piraten nästa torsdag gör en nystart med mogendans finns Bjarne med på scenen. Det ska firas 40-årsjubileum på Piraten i år.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2007

Piratens start i Karlskrona 1967 betydde något revolutionerande i södra Sverige - ja i hela nöjes-Sverige. Piraten var ett nöjespalats som inte liknade något

annat. Garaget på Möllebacken hade gjorts om till nöjessalong som snabbt fick en oerhörd dragningskraft.

Skaparna av Piraten - Björn Svensson och Pelle Sundberg - hade hittat precis rätt. Det var full fart flera kvällar i veckan. På Piraten spelade de populäraste dansbanden och där uppträdde de populäraste popgrupperna.

Åtskilliga är de blekingar som träffat sin livskamrat på Piraten.

Börade som vakt Nuvarande ägaren Christer "Humlan" Holgersson började arbeta på Piraten 1972 som ordningsvakt hos Svensson och Sundberg.

1994 blev "Humlan" ägare till Piraten. Han jobbade vidare med danskvällarna. Så småningom började publiken svika Piratens mogendanskvällar på fredagarna.

Christer Holgersson gav upp 2003. Han valde att satsa på ungdomsdisko.

- Diskot har gått mycket bra.

Ändå har "Humlan" aldrig släppt tanken på att bjuda den mogna danspubliken på något.

- Är det 40-årsjubileum i år så är det värt att försöka igen. Jag hoppas att publiken kommer nu. Det verkar som intresset finns när man lyssnar på folk, säger han.När Holgersson la ner dansen låg tillställningarna på fredagar. Nu blir det torsdagsdans.

- Även om många vill ha fredagsdans så tror jag på torsdagarna.

På torsdagarna är inte heller konkurrensen om dansbanden speciellt hård.

Holgersson har inför nypremiären fortsatt uppfräschningen av Piraten.

- På söndag börjar vi lägga in nytt dansgolv. Med allt annat som gjorts det senaste året har jag satsat närmare en miljon,

säger han.

Bjarne Lundqvist tror och hoppas att "Humlan" Holgersson ska lyckas. Lundqvist har under årens lopp spelat många gånger på Piraten.

- Jag kommer ihåg när det var jättelång kö utanför innan dörrarna öppnades. Inne var det så mycket folk att det knappt gick att röra sig.

Trots att Bjarne Lundqvist var med redan när Flamingokvintetten startade 1960 så har han gjort merparten av sina spelningar på Piraten som medlem i Streaplers. 1963 lämnade Bjarne nämligen Flamingo-kamraterna. Streaplers var flitiga gäster på Piraten. Efter 25 år med Streaplers återvände Bjarne Lundqvist 1988 till Flamingokvintetten. Under danssatsningen på 90-talet på Piraten var Flamingokvintetten och Bjarne Lundqvist där flera gånger.

Bokade sig själv När Piraten nu gör sin nystart är Bjarne Lundqvist i högsta grad inblandad. Det är till

honom som nuvarande Piraten-ägaren Christer "Humlan" Holgersson vänt sig för att sy ihop ett antal bra danskvällar.

- Det är klart att man vill hjälpa till. Jag hoppas verkligen att det ska bli bra och att publiken tar vara på den här möjligheten, konstaterar Bjarne Lundqvist. Han valde att boka in sitt eget band till nypremiären.

Den 22 februari har Bjarne Lundqvist bokat in Torgny

Melins, som fick Guldklaven som årets dansband i somras.

- Torgny Melins var husband här på 90-talet. Jag hade dom fyra gånger om året, konstaterar "Humlan".

Då var inte Torgny Melin och hans kamrater lika jagade som i dag.

Roland Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.