1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Pippi Långstrump till perfektion

I den lilla, lilla staden Karlshamn låg en gammal innergård. På innergården låg ett gammalt hus, och i det huset bodde Pippi Långstrump.
Nyheter • Publicerad 13 juli 2013
Foto: Lena Ehring
Foto: Lena Ehring
Foto: Lena Ehring
Skattkistejakt. Världens starkaste Pippi (Adina Harrysson) har dragkamp om skattkistan med Dunder Karlsson (Johan Westermark) och Boven Blom (Per-Anders Gustafsson).
Skattkistejakt. Världens starkaste Pippi (Adina Harrysson) har dragkamp om skattkistan med Dunder Karlsson (Johan Westermark) och Boven Blom (Per-Anders Gustafsson).Foto: 
Foto: Lena Ehring
Foto: Lena Ehring
Foto: Lena Ehring
Foto: Lena Ehring
Foto: Lena Ehring
Foto: Lena Ehring
Foto: Lena Ehring
Full fart. Pippi Långstrump (Adina Harrysson) flyttar in i den fridfulla lilla staden och livar upp vardagen för Tommy (Walter Hornfel) och Annika (Hanna Beckman).
Full fart. Pippi Långstrump (Adina Harrysson) flyttar in i den fridfulla lilla staden och livar upp vardagen för Tommy (Walter Hornfel) och Annika (Hanna Beckman).Foto: 
På språng. Se upp, här kommer Kling och Klang! Karl Ingvarsson och Sebastian Karlsson gör en rolig tolkning av de knasiga konstaplarna.
På språng. Se upp, här kommer Kling och Klang! Karl Ingvarsson och Sebastian Karlsson gör en rolig tolkning av de knasiga konstaplarna.Foto: Lena Ehring
Foto: Lena Ehring
Foto: Lena Ehring
Foto: Lena Ehring
Foto: Lena Ehring

Pippi Långstrump på de sju haven

Sandelius kultur och nöje

Regi och manusbearbetning: Mats Sandelius

Dramatisering: Johan Gille

I rollerna: Oliver Andersson, Hanna Beckman, Svante Gummesson, Per-Anders Gustafsson, Karl Ingvarsson, Adina Harrysson, Walter Hornfelt, Sebastian Karlsson, Moa Lindström, Ulrika Olausson Hjortsberg, Moa Rolfsdotter, Elin Sandelius, Mats Sandelius, Johan Westermark, Rebecca Westermark.

Skottsbergska gården, Karlshamn.

12 juli.

?

Astrid Lindgren var en exceptionell historieberättare. Det behöver inte betyda att hennes berättelser är tidlösa. Rasmus på luffen och Barnen i Bullerbyn tyckte jag redan som barn var mossiga. Ännu svårare måste det vara för dem som är sju år i dag, tjugo år senare, att identifiera sig. Det kan tyckas beklagligt. Men Pippi Långstrump är ett, bland flera, undantag. Den åldras inte. Frånsett nedsättande namn för personer med mörk hy, som lyckligt-vis kan uppdateras i nytryck av texten.

Kanske håller Pippi Långstrump för att historien är så galen, redan från början. Kanske för att hon äter krumelurpiller, som gör att hon aldrig växer upp.

Sandelius kultur och nöje sätter för andra året, första gången var 2009, upp Pippi Långstrump på de sju haven. Föreställningen är nu trimmad till perfektion.

På Skottsbergska gården kliver vi in i den lilla, lilla staden med alla dess duktiga människor, som i form av en välkoreograferad kör skapar en underbar kuliss till den dynamittjej som strax ska flytta in.

Walter Hornfel och Hanna Beckman, som i premiärföreställningen spelar Tommy och Annika, är underbara i sin blyga oskuldsfullhet. De tas med storm av yrvädret Pippi (Adina Harrysson). Med en sprudlande energi och imponerande sång leder Adina oss igenom berättelsen. Hon bråkar med konstapel Kling och Klang (Karl Ingvarsson och Sebastian Karlsson), som lyckas göra roliga och klantiga karaktärer utan att landa på överspel. Hon slåss vidare med samma skådespelare när de i akt två gått över till andra sidan lagen och spelar pirater, med samma briljans. Äventyren avlöser varandra och tempot är högt.

En riktigt bra familje föreställning är en show som får både små och stora att engageras och skratta. En riktigt bra familjeföreställning, det är årets uppsättning av Pippi Långstrump.

Karin Sjögren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.