1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

På tal om kultur

Nyheter • Publicerad 10 november 2005

. . . så är det dags för årets porslinsmässa i Karlskronas porslinsmuseum fredag och lördag. Museet finns i Albinson och Sjöbergs förlagslokaler. Under mässdagarna visas en speciell minnesutställning av keramikern Anna-Lisa Thomson. Hon föddes i Karlskrona 1905. Åren 1933-52 arbetade hon vid Uppsala-Ekebys porslinsfabrik. Det blir även föredrag om Anna-1Lisa Thomson. Förra årets porslinsmässa i Karlskrona lockade runt 1700 besökare.

. . . så avslutar skådespelaren Per Ragnar firandet av H C Andersen 200 år med att gestalta några av Andersens mest omtyckta gestalter i Stadsbibloitekets Hörsal på söndag eftermiddag. Framträdandet är ett samarrangemang av Senus, Blekinge Läns Bildningsförbund och Föreningen Norden.

. . . så gästar pianisten Francisca Skoogh Kulturcentrum i Ronneby på lördag. Francisca Skoogh har studerat för Hans Pålsson och därefter vid Det kgl Danske Musikkonservatoriet i Köpenhamn. Hon avlade sin solistexamen 1995 och vann tre år senare Solistpriset i Stockholm. På lördagens program står verk av Debussy och Schumann. Francisca Skoogh framför även verk av nutida kompositioner, på lördag ett verk av Staffan Storm som är född i Karlskrona.

. . . så är det Arkivens Dag på lördag i hela Sverige. Årets tema är Det ska vi fira - jubileer och märkesdagar. Det innebär att uppmärksamheten riktas mot gratulationskort, fotografier och annat arkivmaterial. Blekinge Museums arkiv finns högst upp i Grevagården. Just på lördag är det Kurt och Konrad som firar namnsdag. De uppmärksammas speciellt.

. . . så öppnar Olofströms kulturpristagare, konstnären Karl-Johan Olsson, sin utställning i Folkets Hus i Olofström på måndag. Denna dag tar han också emot sitt pris i samband med kommunfullmäktiges möte. Senare samma kväll berättar Karl-Johan Olsson i biblioteket om sitt konstnärskap.

. . . så har Carlscrona Läsesällskaps Bibliothek öppet på måndag förmiddag, den andra av höstens visningar. Sällskapet grundades 1794 och slutade sin verksamhet 1863. Sällskapets efterlämnade boksamling är i dag Sveriges äldsta bevarade i sitt slag. Den består av cirka 9000 böcker. Böckerna står i hyllor specialritade av arkitekten Åke Axelsson som skapat hela mijön. Biblioteket finns Nordenskjöldska gården på Trossö. Läsesällskapets bibliotek är vanliga fall stängt för allmänheten.

. . . så har Kristianstad författarafton på lördag i Söderportsgymnasiet med författarna Herman Lindqvist, Birgitta Lindqvist, Cecilia Hagen, Jette A Kaarsbøl, KristÌn Marja BaldursdÛttir och Kjartan Fløgstad.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.