1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

På språng igen

Samarbetet med Sharyn Rose och gruppen Dyslexia är förbi. Nu tar Joakim Karlsson från Karlskrona nya tag för att slå sig fram på USA:s hårda musikmarknad.
Nu med hjälp av bland andra Whitney Houstons basist...
Nyheter • Publicerad 7 september 2001

JOAKIM HAR ÅKT fram och tillbaka mellan Minneapolis, USA och Karlskrona i snart tre år. Han börjar få rutin på flygplansmaten.

I januari, under en av sina många hemmavistelse, hade han ett färskt album med sig i resväskan. Det var bara den sista touchen som var kvar innan lanseringen skulle ta fart i USA. Gruppen hette Dyslexia. Joakim gjorde musiken som sedan Sharyn Rose, som tidigare arbetat med namn som Tupac och David Bowie, gav text och sång till.

Joakims utbildning på Music Tech i Minneapolis och Sharyns långa branscherfarenhet gjorde deras gemensamma kontaktnät stort. Radion började spela några av låtarna och skivbolaget Playground Records ville höra mer. Skivförsäljningen kom aldrig längre än till försäljning i samband med spelningar. För drygt en månad sedan bestämde de sig nämligen för att bryta samarbetet, av privata skäl, vilket innebar slutet för funkrocksprojektet Dyslexia.

JOAKIM HAR VARIT hemma i Karlskrona sedan drygt tre månader tillbaka. På måndag sätter han sig på planet över Atlanten - denna gång med nya projekt i sikte. Borta är den trygghet som det ändå innebar att ha en hyfsat känd sångerska i täten.

- Jag måste ge det tid. Alla vägar är öppna nu. Det kan i och för sig vara lite skrämmande och okontrollerat. Men när man lagt ner så mycket jobb som jag gjort i Minneapolis och jobbat upp ett bra kontaktnät, kan jag inte bara skita i det. Jag måste ge det en chans, menar Joakim, tänker efter lite och fortsätter:

- Jag har fått in en fot, därför är jag inte särskilt orolig för min egen karriär.

Han har redan blivit tillfrågad att ingå i ett soloprojekt med Letitia Are, sångerska i Slave Raider, ett hårdrocksband som härjade fritt på 80-talets MTV. Letitia fick på den tiden även en utmärkelse som USA:s bästa basist.

- Hon var med på ett hörn i mitt projekt med Sharyn och vi fungerar bra ihop. Vi har samma bakgrund, båda har gått från hårdrock till mer soul och rockigare funk, menar Joakim.

FÖRUTOM DET PLANERAR han ett soloprojekt för sin egen del. Tio låtar är redan klara och denna gång kommer Joakim stå som leadsinger.

- Det känns lite konstigt, jag har ju bara gett backup innan. Men det ska gå bra.

Som hjälp kommer han att ha Gordy Knutsson, till vardags medlem i Steve Miller Band, på trummor. Med på ett hörn finns även Whitney Houstons basist David Gonzalez.

- Det är mer experimentellt nu. Innan gjorde Sharyn och jag hälften var, nu är jag ju i stort sett själv. Lite press är det allt, säger Joakim.

Men ett bra försprång, jämfört med många andra nya artister, erkänner han trots allt sig ha. Han ser tiden fram till nästa återfärd till Karlskrona vid jul som en prövotid.

- Om det inte skulle gå, har jag ju alltid min utbildning som gitarrpedagog i botten, det känns rätt tryggt.

Hanna Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.