1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

På Krim med blekingsk konst

Nyheter • Publicerad 8 juni 2004

Under en månad har sjutton konstnärer från Blekinge ställt ut på Krim vid Svarta Havet.

En organisation för ryska konstnärer, motsvarande svenska riksorganisationen KRO, hade bjudit in konstnärerna och platsen var Alupka palace, ett gammalt slott några mil utanför Jalta.

Tre tv-bolag och ett stort antal journalister var närvarande vid vernissagen 10 maj, berättar Susanne Demåne med ateljé i Edestad, Johannishus.

Hon var en av fyra konstnärer som reste till Krim för att delta vid invigningen av utställningen Art Port. Med på resan var också Åke Franzén, Karlskrona, skulptören Roland Persson, Karlskrona, och Bob Matson, Karlshamn. Alla är nöjda med resan och utställningsmöjligheterna

- Inte minst för att vi blev ett sammansvetsat gäng genom upplevelserna, säger Bob Matson.

De var inte förberedda på det stora intresset från medierna.

- I Blekinge brukar det vara tvärtom, få journalister och mycket publik, säger Susanne Demåne.

Susanne Demåne ställde ut målningar, däremot inga av sina träskulpturer eftersom transporter genom Ryssland är dyrt.

De fyra bodde i Simferopol och värd under deras resa var Anna Petronova, curator i i den ukrainska konstnärsföreningen.

Hon hade via den rysk-svenska konstnären Irina Novokrescionova i Karlskrona, fått kontakt med Blekinge. Vid ett besök i höstas i Karlskrona träffade Anna Petronova flera av dem.

Blekingekonstnärerna fick pengar till resan från Region Blekinge samt från kommunerna i Olofström Ronneby och Karlshamn.

Åke Franzén har tidigare i vår haft sina teckningar utställda på kuluturministeriet i Simferopol. Susanne Demåne har haft utställning i S:t Petersburg.

De var nöjda med utställningen men hade gärna träffat flera konstnärer i Ukraina.

- Vår värd ville helst visa oss allt det vackra runt omkring, säger Åke Franzén.

De bodde i ett gammalt, nerslitet bostadsområde med flera konstnärer.

- Tydligen fick konstnärerna bo gratis i gamla lägenheter, beättar Bob Matson.

Han tänker nu tillsammans med de andra göra en form av redovisning med text och foto som han hoppas ska vara klar i höst.

Hur var gensvaret från publiken?

- Eftersom utställningen låg i ett slott utanför Simferopol var det nog inte så många vanliga människor som kom dit. De flesta kom i turistbussar, säger Bob Matson.

Förhoppningen är att de ukrainska konstnärerna ska kunna komma hit och ställa ut.

Jane Betts

Fotnot: Dessa deltog i Art Port i Alupka förutom fyra redan nämnda: Irina Novokrescionova, Betina Vang (fotograf) Solweig Jansson, Jorge Guila, Karl-Johan Olsson, Birgitta Göransson, Bengt Saltö, Ann-Sofi Ahlberg, Berit Tedrup, Roland Persson, Ingvar Dahlbom, Anna Jarnestad och Torsten Ridell.

Jane Betts
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.