1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Operascen på Kockums varvsområde i sommar

Nyheter • Publicerad 4 april 2003

Gamla fängelsegården på Kockums varv i Karlskrona blir ny operaplats.

Det hoppas i alla fall föreningen Opera på fortet som arbetar för en operauppsättning i Karlskrona i sommar.

Första sommaroperan gavs sommaren 2000 med Mozarts Cosi fan tutte på Kungsholms fort i Karlskrona skärgård. Det blev en succé. En förening bildades för att lättare driva operaprojektet och för två år sedan spelades Rossinis Barberaren i Sevilla på Bastion Aurora vid Kungsbron i Karlskrona.

Förra året blev det inget. Bidragen kom för sent.

- Gör vi inget detta år, kan vi inte hålla liv i idén, säger Marcus Petersson i föreningen Opera på fortet.

Därför började föreningen arbeta i och med ett bidrag på 250 000 kronor från Region Blekinge och 200 000 kronor från Karlskrona kommun.

Nu ansöker föreningen hos länsstyrelsen i Blekinge om 50 000 kronor för att röja fängelsegården på varvsområdet och där möjliggöra en operascen och publikplatser. Fängelsegården ligger bakom varvsmuren vid Björkholmen.

- Syftet är att exponera en ny del av världsarvet varje år, säger Marcus Petersson.

Han påpekar att det inte finns några klartecken ännu om platsen. Det finns även säkerhetsföreskrifter att ta hänsyn till.

- Men vi arbetar så det det ryker om det nu. Även om varken plats eller pengar är klara.

Operauppsättningen beräknas kosta 1,2 miljoner kronor varav publikintäkerna kan ge omkring 200 000 kronor.

Årets opera är Kärleksdrycken av Donizetti, en italiensk komisk opera, så kallad opera buffa. Lenny Mostberg är regissör.

Alexander Hanson heter dirigenten. Just nu studerar han vid Sibeliusakademien i Stockholm. Viss anknytning har han till Blekinge via sin bror Andreas Hanson, som leder Marinens Musikkår i Karlskrona.

Orkestern kommer från Sundsvall. Repetitionerna, som ursprungligen var planerade till Sundsvall, kommer att förläggas till Karlskrona. Eventuellt blir det en turnéproduktion i höst.

Den 12 juli är det premiär i Karlskrona. Sju föreställningar är planerade, samt gästspel i Sundsvall.

Jane Betts

Jane Betts
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.