Kultur & Nöje

Nytt par på teaterscenen

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

I höst tar Michael Nyqvist steget till privatteatern. Tillsammans med Suzanne Reuter spelar han i Edward Albees komedi Geten eller Vem är Sylvia?.

-Det är en enormt bra och rolig pjäs, frän och sexig, säger han. Och Suzanne Reuter är ju bara en dröm att få jobba med.
Suzanne Reuter är vid det här laget något av en Albee-veteran. Hon har haft stora framgångar med Vem är rädd för Virginia Woolf?, där hon spelade mot Krister Henriksson. Och det var Henriksson som tipsade Michael Nyqvist om rollen i Geten.

Går på samma varv
-Han är ju min gamle lärare, säger Michael Nyqvist. Han sa "du, det här ska vi göra!", men han var nog lite ledsen över att inte kunna vara med själv.
-Suzanne har jag jobbat med tidigare i Reuter & Skoog, men aldrig på scen. Men vi går lite på samma varv. Det märks nu när vi har börjat jobba, det slutar ofta med att vi ligger på golvet och skrattar.
Hur är det att matcha en sådan komedienne?
-Jag får väl lägga mitt på att vara tråkig i stället.
Geten är en betydligt muntrare historia än Vem är rädd för Virginia Woolf?. Den handlar om den framgångsrike arkitekten (Michael Nyqvist) som ska fira sin 50-årsdag, får ta emot ett prestigefullt pris och tar hem ett eftertraktat byggkontrakt. Men han bär på en hemlighet som kan kullkasta hela hans liv. På sin födelsedag tvingas han avslöja den för sin hustru (Suzanne Reuter).
-Vad det handlar om kan jag inte avslöja, men det är väldigt oväntat och oerhört utmanande, säger Michael Nyqvist.

Humoristisk och oanständig
Pjäsen beskrivs som humoristisk och oanständig och utforskar gränslandet mellan det normala och det onormala. Suzanne Reuter och Michael Nyqvist får sällskap på Vasateatern i Stockholm av Jacob Ericksson och Albin Flinkas. För regin står Christian Tomner, som bland annat har regisserat många pjäser på Dramaten. Premiär blir det den 22 september.

Psykopatisk mördare
Vem är rädd för Virginia Woolf? plockades ju upp av Riksteatern efter en lång period på privatteaterscenen. Kan du tänka dig att ge dig ut på en sådan turné om det skulle bli aktuellt?
- Ja, om det blir aktuellt så.
Förutom Geten, vad har du på gång just nu?
-En massa grejor. Jag ska spela in en film i sommar där jag ska spela en psykopatisk mördare. Det ska bli roligt. Fast vad filmen heter får jag inte avslöja, säger Michael Nyqvist.